Nemi úton terjedő betegségek bármely életkorban

Amerikai kutatók a 40 év feletti férfiak adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy azok körében, akik merevedési zavar elleni tablettákat, például Viagrát szedtek, nagyobb volt a nemi úton terjedő betegségek aránya, mint azoknál, akik nem éltek potencianövelőkkel.

biztonságos szex, nemibetegség | InforMed Hírek8   InforMed
A nem biztonságos szex bármely életkorban növeli a nemi úton terjedő betegségek kockázatát. Az ember 40-50 éves korában sem védett a nemi úton terjedő betegségek ellen. Az is fontos azonban, hogy az orvosok is tudják: akik erekciós zavarokra íratnak fel tablettát, nagyobb kockázatnak vannak kitéve e tekintetben, hogy vagy már megfertőződtek, vagy a jövőben kaphatnak nemi betegséget. Külön meg kell őket hát tanítani a biztonságos szexre.

Korábbi kutatások szerint az nemi úton terjedő betegségek előfordulása (ideértve a HIV/AIDS-fertőzéseket is) az évek során egyre nő mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb generáció körében. Az 50 felettiek azonban kisebb valószínűséggel használnak gumi óvszert vagy végeztetnek HIV-tesztet, mint a 20-as éveikben járók.

Amióta 1998-ban megjelent a Viagra, a 40 évnél idősebb amerikai férfiak mintegy 20 százaléka kipróbálta már, ezért összpontosítottak a kutatásban arra, vajon a potencianövelők befolyásolják-e a nemi úton terjedő betegségek arányát.

A szerzők több mint 1,4 millió 40 évesnél idősebb férfi 1997 és 2006 között felmerült egészségbiztosítási igényeit elemezték. Így jutottak arra a megfigyelésre, hogy a potencianövelőket használók körében 2-3-szor magasabb volt a nemi úton terjedő betegségek aránya, mint másoknál.

A kutatásból kiderül, hogy a potencianövelőket használók általában idősebbek, és ők úgy vélik, őket már nem fenyegeti a teherbe ejtés kockázata. Az talán valóban kevésbé valószínű, viszont nemi betegséget kaphatnak, a leggyakoribb volt a HIV/AIDS, ezt követte a chlamydia.

AOL Health, kép:sxc.hu
| biztonságos szex, nemibetegség
2010-08-02 12:13:10