Olcsó okostelefon kiegészítő mutat ki nemi úton terjedő betegségeket

Az AIDS és a szifilisz gyors kimutatására alkalmas olcsó okostelefon kiegészítőt fejlesztettek ki amerikai és ruandai kutatók.

szexuális úton terjedő betegség, nemi betegség, AIDS, szifilisz | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kicsi és könnyű, kevés energiával működő készülék egy csepp, ujjból vett vérből negyedóra perc alatt kimutatja, hogy megfertőződött-e a páciens e betegségek valamelyikével.

Ez az első olyan mobil eszköz, amely elvégez egy komplex laboratóriumi vérvizsgálatot - közölték a minilabort kifejlesztő mérnökök szerdán a Science Translational Medicine című szaklapban.

A "kütyü" mindössze 34 dollárba (9200 forint) kerül, szemben a hagyományos laboratóriumi diagnosztikai rendszer 18 ezer dolláros (közel ötmillió forintos) árával - mutatták rá a kutatók.

A kiegészítőt egészségügyi dolgozók nemrég próbálták ki Ruandában, ahol 96 páciens, többségében rizikócsoportba tartozó nők ujjából vett vért elemeztek vele.

A vizsgálati eredmények 15 percen belül megjelentek az okostelefon képernyőjén, és majdnem ugyanolyan pontosak voltak, mint az általánosan használt ELISA-teszt, amelynek eredményére több órát is várni kell.

Az egészségügyi dolgozók fél óra alatt megtanulták a berendezés kezelését.

A kiegészítő egyszerűen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy számítógéphez (laptophoz), kényelmesen elfér egy kézben, és működéséhez elegendő annyi áram, amennyit egy mobiltelefonból nyerni tud.

A csekély energiaigénynek a fejlődő világ kevéssé villamosított térségeiben van nagy jelentősége.

A tudományos lapban megjelent cikk szerint a New York-i Columbia Egyetem és a Rwanda Biomedical Center kutatói által kifejlesztett eszköz forradalmasíthatja az egészségügyi szolgáltatásokat szerte a világban, és a korai diagnózissal fékezheti a fertőző betegségek terjedését.

A szifilisz okozta elhalálozások számát talán a tizedére is csökkenteni lehet a használatával - vélik a kutatók.

| szexuális úton terjedő betegség, nemi betegség, AIDS, szifilisz
2015-02-06 18:11:17