Gyakran feltett kérdések a védőoltásokkal kapcsolatban

Még ma is sok tévhit és tájékozatlanság övezi a védőoltásokat, nyáron ráadásul sokan mennek vakációzni olyan országokba, ahol ajánlott némelyik védőoltás. Lássunk néhányat az ezzel kapcsolatosan leggyakrabban feltett kérdések közül:

védőoltás, utazás | InforMed Hírek11   InforMed | Sándor, K

Vannak felnőttek számára is ajánlott oltások?

Igen, az egészségügyi hatóságok bizonyos oltásokat felnőtteknek is javasolnak.

Manapság is szükség van még védőoltásokra?

Igen, szükség van. A higiénés körülmények javulása számos fertőző betegség terjedését csökkentette ugyan, de bizonyos betegségek ellen csak a védőoltás bevezetése hatásos.

Veszélyesek a védőoltások mellékhatásai?

Mint minden gyógyszernek vagy gyógyászati eljárásnak, a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásaik. A leggyakoribb az oltás helyén fellépő fájdalom, bőrpír vagy duzzanat. Továbbiak lehetnek még a fejfájás, émelygés, izomfájdalom és fáradtság. Ritka az allergiás reakció, ez azonnal orvosi beavatkozást igényel.

Meg lehet-e kapni az oltástól azt a betegséget, ami ellen adják?

Az esetek túlnyomó többségében nem, mert a legtöbb oltás nem tartalmaz élő baktériumot vagy vírust. Ritka az elő baktériumot vagy vírust tartalmazó oltóanyag, és még ritkább, hogy legyengült immunrendszer esetén valaki megkapja a betegséget.

Milyen allergiáimat említsem az orvosnak oltás előtt?

Mindet meg kell említeni, a tojás, zselatin és élesztőallergiát is, ugyanis ezek előfordulhatnak az oltóanyagokban. A latexet a fecskendőnél vagy a fioláknál alkalmazzák, ezért az erre allergiások is veszélyben lehetnek.

Miért terheljem túl a gyerekem immunrendszerét annyi oltással?

Nincs bizonyíték arra, hogy az ajánlott gyerekkori védőoltások megterhelnék az immunrendszert. Igaz, hogy a gyerekek több védőoltást kapnak, mint a korábbi generációk, egy gyerek immunrendszere azonban kibírja a több oltást.

Miért tartalmaz némelyik oltóanyag olyan összetevőket, mint az alumínium vagy a formaldehid?

Bizonyos összevetőket a hatékonyság fenntartása és a szennyeződés gátlása érdekében adnak az oltóanyagokhoz.

Okoznak-e autizmust az oltások?

Egyes rendellenességeket és mellékhatásokat helytelenül tulajdonítottak az oltásoknak, ilyen például az autizmus. Jelentős számú kutatás és az adatok széles körű áttekintése kimutatta, hogy nincs orvosi lbizonyítéka az oltások és az autizmus kapcsolatnak

Igaz-e, hogy sok olyan betegség, ami ellen oltást kapunk, már nem is fenyeget minket?

Számos betegség, például a gyermekbénulás, hála a sikeres oltásoknak, már nem fordul elő a fejlett országokban.. Igaz, hogy ritkán, de továbbra is léteznek olyan gyermekbetegségek, amelyekre van oltás. Ahhoz, hogy egy oltás a leghatékonyabb legyen, a népesség 85-95 százalékát be kell oltani. A csökkenő oltási arányszámok hozzájárulhatnak a betegségek megjelenéséhez, ezért igen fontos, hogy mindenki kapja meg az ajánlott védőoltásokat.

Létezik az injekción kívül más formája is a védőoltásoknak?

Vannak szájon át vagy orrspray formájában beadható oltások, a lehetőségekről kérdezze meg orvosát.

WebMD

| védőoltás, utazás
2013-07-29 15:36:06
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop