A kanyaró elleni oltás más betegségek ellen is véd

A kanyaró elleni oltás nem csak a fertőző betegségtől véd meg, hanem annak eddig alulbecsült következményétől is, egy nemzetközi kutatás szerint ugyanis egy kanyaró fertőzés után a szervezet akár három évre is védtelenebbé válhat más súlyos fertőzésekkel szemben.

oltás, védőoltás, kanyaró | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Régóta köztudott, hogy a kanyaró hetekre, hónapokra legyengíti az immunrendszert, és fennáll a kockázata annak, hogy a betegségen átesettek, különösen a gyermekek más súlyos fertőzést is megkapjanak. Kutatók egy új tanulmányban kiderítették, hogy ez a sérülékenység sokkal hosszabb ideig - mintegy három évig is – tart. Ezáltal a kanyaró elleni védőoltás előnye is hosszabb távon érvényesül a feltételezettnél. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy kanyaróoltás kampányt követően csökkent a más fertőző betegségekből eredő halálozás.

A tanulmány rá kell ébressze az oltás szükségességére azokat a szülőket, akik nem oltatják be gyermekeiket, a vakcina és az autizmus közötti kapcsolat miatti alaptalan félelemből. Az oltóanyag nemcsak biztonságos és hatékony a kanyaró ellen, hanem megvédheti a gyermek életét azáltal, hogy segít más fertőzések elleni védelemben - hangoztatta Richard Wenzel, a Virginiai Commonwealth Egyetem fertőző betegségek szakértője, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

A lázzal, köhögéssel és viszkető kiütésekkel kísért betegséget már évtizedekkel ezelőtt sikerült felszámolni a fejlett országokban a védőoltás bevezetésével. Fellépnek néha elszigetelt járványok ott is, ha valaki külföldről behozza a betegséget, illetve ha megnő egy adott közösségben azok száma, akik nem kapták meg a védőoltást. Az Egyesült Államokban idén 147 ember betegedett meg, a nagy része a családok által közkedvelt Disneylandben fertőződött meg. A kanyaró átterjedt Mexikóra és Kanadára is, ahol 159 ember betegedett meg. Sok fertőzöttről kiderült, hogy nem kapott védőoltást.

A nemzetközi kutatócsoport tagjai tanulmányukban kanyarós eseteket elemeztek, áttekintették más fertőző betegségek halálozási arányát az előtt illetve az után, hogy az Egyesült Államokban, Angliában, Walesben és Dániában széles körű kanyaróoltási kampány folyt.

Felfigyeltek arra, hogy az oltás után valamennyi országban csökkent a kanyarós esetek száma, és csökkent a nem kanyarós fertőzések száma is. Az Egyesült Államokban például a légúti és hasmenéses fertőzésekből eredő elhalálozás 100 ezer lakosra vetítve 18 volt az oltási kampány előtt, utána ez a szám hatra csökkent.

Matematikai modellezéssel kiszámolták, hogy két-három év szükséges ahhoz, hogy kanyaró után az immunrendszer újraépüljön.

| oltás, védőoltás, kanyaró
2015-05-10 16:02:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop