A kanyaró terjed az oltásellenesség miatt

Folyamatosan terjed a kanyaró az Egyesült Államokban, egyebek közt az oltásellenes mozgalmak miatt - közölte Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója az amerikai kongresszusban.

kanyaró, védőoltás, oltásellenesség, USA | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Fauci és az amerikai közegészségügy más vezetői riadót fújtak: Washington államban, Coloradóban és New York államban évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Ebben a három tagállamban január eleje óta 159 új megbetegedést jegyeztek fel.

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy a kanyaróvírust ugyan sok esetben külföldi utazásról viszik be az Egyesült Államokba, de az oltásellenes mozgalom erősödése miatt egyre gyakoribbak a belföldről kiinduló megbetegedések. Az igazgatónő megemlítette, hogy a betegség leggyakrabban a zárt közösségekben fordul elő, például a minnesotai szomáliaiak vagy a brooklyni ortodox zsidók körében.

A szakértők rámutattak: a tájékozatlanság az egyik fő oka annak, hogy a kanyaró ismét terjed. A különböző közösségi portálok ugyanis hamis információkat terjesztenek az oltásokról. Nemrégiben például a Facebook, a YouTube és a Pinterest - éppen a kongresszus nyomására - bejelentette, hogy törli az oltásellenes tartalmakat.

"A saját sikerünk áldozatai vagyunk" - fogalmazott Nancy Messonnier, kifejtve, hogy az 1960-as évek eleje - vagyis a kanyaró elleni vakcina bevezetése - óta ennek a kórnak az előfordulása 99 százalékkal csökkent, és a szülők mai nemzedéke már nem vet számot az oltás elmaradásának kockázataival.

| kanyaró, védőoltás, oltásellenesség, USA
2019-03-11 12:59:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop