A pneumococcus-védőoltás

Pneumococcus, védőoltás, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
A pneumococcus baktérium által okozott súlyos betegségek (tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, a kórokozók vérkeringésbe jutása) az Egyesült Államokban több áldozatot követelnek, mint bármely más, védőoltással megelőzhető fertőzés. Ez a szomorú helyzet hazánkban is jellemző, így a Magyar Infektológiai Társaság közzétette a pneumococcus fertőzések védőoltással történő megelőzéséről szóló szakmai ajánlását, mellyel az orvostársadalom figyelmét kívánja felhívni erre az életbevágóan fontos témakörre.

Télidőben érdeklődésünk érthető módon fokozódik az influenza elleni védőoltások iránt. Legtöbben a betegséggel járó kellemetlen tüneteket akarják elkerülni. Kevesebben tudják viszont, hogy az influenza a fentieknél lényegesen komolyabb következményekkel járhat. Az influenzafertőzésben elhunyt betegek halálát leggyakrabban nem az influenzavírus, hanem a bakteriális felülfertőzés miatt létrejövő tüdőgyulladás okozza. Ez az esetek jelentős részében a Streptococcus pneumoniae, vagy közismertebb nevén pneumococcus baktérium számlájára írható. Mindent egybevetve hazánkban (feltételezések szerint - mivel bejelentési kötelezettség nincs) évente két-háromezer ember veszti életét pneumococcus fertőzés következtében. Az elmúlt harminc év kutatásai azt mutatták, hogy e fertőzések megbetegedési és halálozási mutatói nem javultak. A betegségek kimenetele a korai szakaszban nem az antibiotikumoktól függ, ezek némelyikével szemben a kórokozó sajnos hazánkban is ellenállóvá vált, hanem sokkal inkább a beteg életkorától és általános egészségi állapotától.

Az év bármely szakában beadható pneumococcus védőoltás ajánlott minden idősebb (főként 65 éven felüli) embernek, különösen azoknak, akik krónikus szív- és érrendszeri, légzőszervi megbetegedésben, cukorbetegségben szenvednek, vagy csökkent védekezőképességűek. Indokolt továbbá a zárt közösségben (például idősek otthonában) élők, valamint az egészségügyi dolgozók oltása is. A pneumococcus védőoltás esetében ez a lista kiegészül azokkal, akiknek lépe nem működik, vagy el kellett távolítani, máj-, illetve vesebetegek, esetleg alkoholisták.

A világ több pontján szintén nagy erőfeszítéseket tesznek a pneumococcus-védőoltás elterjesztésére. Az USA-ban például a 65 év feletti lakosság 80 százalékát kívánják 2010-ig beoltani, és számos tagállam idős polgárainak mintegy 45 százaléka esetében ez már megtörtént. Fontos tudni, hogy bár a rendelkezésre álló oltóanyagok sem az influenza, sem a pneumococcus fertőzések ellen nem nyújtanak teljes védelmet, de mégis nagyon jelentős mértékben csökkentik a megbetegedés kockázatát. Az elmúlt években végzett vizsgálatok - egyéb betegségben szenvedőkben - 48-70 százalékban találták hatásosnak a pneumococcus védőoltást, ami csak kétéves kor felett adható, mert az immunrendszer ekkorra válik képessé a megfelelő mértékű ellenanyag-termelésre. A súlyos tüdő- és agyhártyagyulladással ellentétben a vakcina nem gátolja a főleg kisgyermekkorban gyakori pneumococcusos középfül-, illetve az orrmelléküreg-gyulladást.

Dr. Dobson Szabolcs

| pneumococcus, védőoltás, fertőzés
2002-07-10 15:22:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop