Hirdetés

„Ételfertőzés” vagy influenza?

A két betegségnek hasonló tünetei lehetnek, de influenza szezon idején fontos, hogy fel tudjuk ismerni a különbséget.

ételmérgezés, ételfertőzés, norovírus |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A közhiedelemmel ellentétben nem az E. coli vagy a szalmonella a leggyakoribb ételfertőzést okozó kórokozó, hanem az ún. norovírus.

A norovírus az ételfertőzések egyik leggyakoribb okozója, az Egyesült Államokban az ilyen betegségek 50 százalékának ez áll a hátterében. Gyakran nevezik gyomorinfluenzának is, annak ellenére, hogy nem influenzavírus okozza. A tünetek többek közt a hányinger, hasmenés, hányás és gyomorgörcsök. Van, akinél láz és hidegrázás is kíséri a fertőzést. A vírus igen fertőző és általában élelmiszerekkel terjed.

Mivel a norovírus-fertőzés tünetei nagyon hasonlítanak az influenza tüneteire, könnyű a kettőt összekeverni. Fontos az is, hogy ha émelyeg a gyomrunk, ne essünk pánikba, és ne gondoljunk azonnal sertésinfluenzára. A norovírus tünetei általában 24-48 órával a fertőzés után jelentkeznek, de előfordul, hogy ez az idő csupán 12 óra.

Hogyan lehet azonosítani a norovírus okozta ételfertőzést?

Figyeljünk az időzítésre. A közönséges influenza és a H1N1 (sertésinfluenza) az ételfertőzéstől eltérően általában köhögéssel, orrfolyással és torokfájással ját. A norovírus-fertőzés 1-2 nap alatt gyógyul, ha annál hosszabb ideig tart, keressük fel az orvost.

Ügyeljünk rá, hol étkezünk házon kívül

Nézzük meg a feltálalt csirkét. A legtöbb norovírus-fertőzés a félig nyers csirkétől és a majonéztől fordul elő. A majonéznél nem tudjuk biztosan, friss-e, ezért étteremben inkább kerüljük, a csirkét pedig küldjük vissza, ha véres vagy hideg.

A norovírus általában a kézmosás hiánya miatt terjed, fokozottan tartsuk és tartassuk be a higiénés szabályokat.

Fertőzés terjesztenek még a leveles zöldségfélék is, áztassuk a spenótot és a többi zöldséget 1 rész ecet 9 rész víz oldatában.

ételmérgezés, ételfertőzés, norovírus

2011-03-17 10:41:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop