A kisebb szúnyogok gyakrabban fertőznek

Amerikai természettudósok megállapították, hogy a kisebb szúnyogok gyakrabban fertőzöttek olyan vírusokkal, amelyek emberi megbetegedést okoznak.

vírusfertőzés, trópus, szunyog, szúnyog | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy olyan vérrel tápláltak különböző szúnyogokat, ami fertőzött volt a trópusi területeken előforduló dengue láz vírusával. Később azt tesztelték, hogy a szúnyogok milyen arányban fertőzőek. A szúnyogok méretét a szárnyak hosszával jellemezték. Azt találták, hogy a kisebb szúnyogok nagyobb arányban hordozzák a kórokozót, és nagyobb eséllyel adják át a fertőzést csípés során, mint a nagyobb egyedek. A szerzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az élettartam, a táplálkozás gyakorisága, illetve a gazdatörzsek előnyben részesítése is befolyásolja a fertőzőképességet.

A dengue vírus két legjelentősebb átvivője az ázsiai tigrisszúnyog és a sárgaláz-szúnyog, a vérszívók okozta megbetegedés a legnagyobb jelentőségű az emberek egészsége szempontjából. Mindkét szúnyogfajta megtalálható a világ minden táján. A mostani kutatások azt igazolták, hogy a testméret apró változása is jelentősen befolyásolhatja az emberi megbetegedést okozó képességet.

A kísérletek során az volt a legmeglepőbb, a két fajnál hasonlóan alakult a méret és a fertőzőképesség kapcsolata.

Ezek az eredmények nagy jelentőségűek a szúnyogirtási stratégiák kidolgozása szempontjából az érintett területeken. A szúnyoglárvák közötti versengés a kisebb egyedek kifejlődésének kedvez. A szúnyoglárva-irtó készítmények ezt úgy módosítják, hogy az irtást túlélő egyedeknél nem érvényesül a versengés hatása, így nagyobb, és kevésbé fertőző egyedek fejlődhetnek ki. Ezzel új lehetőség nyílik a betegség terjedésének megakadályozására.

A kutatás eredetileg a betegséghordozó szúnyogok vizsgálatát célozta, az eddigi erőfeszítések a nyugat-nílusi vírus és a vírusos agyvelőgyulladás megelőzését célozták.

| vírusfertőzés, trópus, szúnyog
2008-11-30 20:51:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop