Elpusztíthatja a vírusokat az orr-spray

A sok orrcseppben megtalálható oxymetazolin szerepet játszhat a közönséges megfázást okozó vírusok elpusztításában. Egy vizsgálatban a vírus mennyisége a vártnál jobban csökkent azoknál a betegeknél, akik oxymetazolin-os orrcseppet használtak.

gyógyszer, orrspray, vírus, vírus | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Korábbi vizsgálatok során már felmerült, hogy az oxymetazolin vírusellenes hatású a közönséges megfázást okozó, úgynevezett rhinovírusokkal szemben. A kutatás következő lépése az volt, hogy 94 önkéntesnél idéztek elő fertőzést a vírussal.

Három órával a fertőzés után a résztvevők véletlenszerűen kaptak oxymetazolin-os vagy sima sóoldatos orrsprayt. Öt napon át naponta háromszor alkalmazhatták a kezelést.

„Gyógyszeres kezelés hiányában arra számítunk, hogy a fertőződés után 2-3 nappal a legmagasabb a vírusok koncentrációja az orrváladékban” – mesélték a kutatók,– „és pontosan ezt tapasztaltuk azoknál a résztvevőknél, akik normál sóoldatos kezelést kaptak.” Az oxymetazolinnal kezelt önkénteseknél azonban már a második napon elkezdett csökkenni a vírusok mennyisége.

A csökkenő vírusmennyiségnek nagy jelentősége lehet abban, hogy megállítsuk a kórokozó terjedését az orrüregből a fül, arcüreg és a tüdő felé, illetve egészséges személyek irányába is.

Az oxymetazolin az Afrin és Nasivin recept nélküli készítmények hatóanyaga. Alkalmazása során az ereket szűkíti, ami a gyulladt szövetek lohasztásával lehetővé teszi a váladék ürülését. Igen gyors a hatásuk, de nem szabad elhúzódóan alkalmazni, mert öt nap után már károsíthatja az orr nyálkahártyáját, és krónikus orrdugulás kialakulásához vezethet.

WebMD
| gyógyszer, orrspray, vírus
2009-09-24 11:32:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop