Terjed a norovírus Nagy-Britanniában

Már több mint 1,1 millió embert fertőzött meg a hasmenéssel, hányással járó norovírus Nagy-Britanniában - a szakemberek szerint az ünnepeket követően még több eset várható.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) közlése szerint a rendkívül könnyen terjedő norovírus az idei télen a vártnál korábban ütötte fel a fejét. Hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy két luxushajó utasai közül több mint négyszázon figyelték meg a betegségre jellemző tüneteket, Európában pedig kórházakat és idősek otthonait kellett lezárni, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

A norovírust a fertőzöttekkel való érintkezés terjeszti, de a vírust tárgyak, folyadék vagy élelmiszer is közvetítheti.

A HPA szerdán közzétett adatai szerint csaknem négyezer, laboratóriumi lelettel megerősített norovírusos esetet regisztráltak Nagy-Britanniában ezen a télen, amely 72 százalékkal haladja meg a tavalyi, hasonló időszakban rögzített esetek számát. Az emelkedés oka nem ismert.

Szakértők szerint minden laboratóriumban igazolt esetre 288 nem jelentett eset jut, ugyanis a vírussal fertőzöttek zöme nem fordul orvoshoz. Ezt véve alapul becsülik több mint 1,1 millióra az idei téli megbetegedések számát.
| norovírus, fertőzés, járvány
2013-01-03 09:09:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop