A halolaj gyógyír lehet a súlyos influenzára

A közönséges halolajban megtalálható egyik anyag jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit, és a jövőben a vírusra gyógyírt jelentő szer alapját is képezheti japán kutatók szerint.

DHA, halolaj, omega-3, influenza | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

Több japán egyetem munkatársai által folytatott kísérletek szerint a tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező protektin D1 nevű fehérje magas hatásfokkal gátolja meg a világszerte minden évben milliókat megfertőző influenzavírus terjedését a szervezetben - jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun napilap.

A szakemberek úgy vélik, hogy az anyag többek között a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet.

A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatóak. Egy kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azáltal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, amely egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket idézett elő. Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzapandémia során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez, és míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból mindegyik egyed felépült a fertőzésből.

Egy másik alkalommal hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet.

Az orvosok szerint a kísérletek alapján az anyag a jövőben egy, az influenzára gyógyírt adó készítmény alapját képezheti. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e a vírus kúrálásához.

| DHA, halolaj, omega-3, influenza
2013-04-11 21:05:25


Kórház támadás Kongóban

Megtámadtak egy ebolás betegekkel foglalkozó kórházat fegyveresek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, legalább egy ember meghalt, többen megsebesültek - közölte pé...


Egy csók, és más semmi?

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylá...


A zika vírusnak ellenálló szúnyogokat hoztak létre

A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat sikerült létrehozni Ausztráliában - közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO), amelynek kutatói egy új tanulm...


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Tetanusz és veszettség

Van néhány fertőző betegség, amelyet súlyossága miatt mindenképpen meg kell ismerni.