A téli hónapokban gyakori a vírusos hasmenés

Ahogy a hideg idő beköszönt, gyakoribba válnak a felső légúti betegségek. Nem gondolunk rá, de ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel szedünk össze használati tárgyakkal, kilincsek felületéről vagy élelmiszerrel hasmenést okozó kórokozókat is.

hasmenés, vírusfertőzés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A zárt közösségekben, vagy olyan intézményekben, ahol sokan tartózkodnak egy légtérben, pl. táborokban, kórházakban, hálótermekben, szállodákban vagy közlekedési eszközökön jelen lehetnek a hasmenést okozó vírusok.

A gyakori kézmosás segít a fertőzés elleni védekezésben, azonban nem mindegy, hogy hogyan mosunk kezet. Feltétlenül mossunk kezet ételkészítés előtt és után. Mossunk kezet nyers hússal való kontaktus, a mellékhelység használata, pelenkacsere, tüsszentés és köhögés után is. A kézmosás szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig dörzsöljük a kezeinket. Ha nincs lehetőség szappanos vizes kézmosásra, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. Ezzel a folyadékkal dörzsöljük be mindkét kezünk felszínét, a tenyeret és a kézhátat is.

Az ételeket frissen fogyasszuk el, főzés és melegítés után pedig tegyük hűtőbe, az asztalon maradt ételben ugyanis elszaporodhatnak a baktériumok. A munkafelületeket rendszeresen tisztítsuk le, és ételkészítés közben többször is mossuk meg a kezünket. A fagyasztott ételeket ne a konyhapulton hagyva engedjük fel, tegyük át a hűtőszekrénybe, vagy gyors hatás érdekében dobjuk inkább forró vízbe.

Az utazók hasmenése ellen is lehet védekezni bizonyos szabályok betartásával. Oda kell figyelni az étkezésre. Kerüljük a nyers és mosatlan ételeket. Igyunk palackozott italokat, és fogmosáshoz is üveges vizet használjunk. Kerüljük a jégkockát. Az alkohol és a koffein súlyosbíthatja a hasmenést. Érdemes tájékozódni az utazás előtt, hogy az adott országban milyen betegségekre lehet számítani, szükséges-e megelőzés szempontjából gyógyszert szedni, vagy védőoltást felvenni.

Ha mégis hasmenéses tüneteket tapasztalunk, jó tudni, hogy az esetek többsége néhány nap alatt magától is elmúlik. Fogyasszunk sok folyadékot, főként vizet vagy üdítőt. Kerüljük a tejtermékeket, a zsíros ételeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket az első napokban. Inkább száraz, sós ropogtatni valóval, pirítóssal, rizzsel kezdjük a szilárd táplálékok fogyasztását.

A gyógyszertárban számos vény nélkül elérhető készítmény kapható, amely csökkenti a kellemetlen tüneteket. De ezek lassítják a kórokozók kiürülését a szervezetből. A probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak. Ezek a bélbe kerülve segítenek a kórokozók elleni harcban. A gyógyszertári készítményeken kívül a joghurt is kiváló forrása a hasznos baktériumoknak.

Amennyiben mégsem javul a beteg állapota, vagy más betegség, gyógyszeres kezelés miatt az immunrendszer csökkent működése is fennáll, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Az orvos csak bakteriális fertőzésben ír antibiotikumot, ugyanis a vírusok ellen nincsen hatása.

Súlyos folyadékvesztés esetén szükség lehet infúziós folyadékpótlásra. Erre leggyakrabban fertőző osztályon kerül sor. Az elektrolit veszteség gyümölcs és sós kekszek fogyasztásával pótolható.

A norovírus, korábbi nevén Norwalk vírus a calicivírusok családjába tartozik. Ez a kórokozó okozza leggyakrabban a téli-tavaszi időszak hasmenés járványait világszerte. A vírus valamennyi korosztályt megfertőzheti. A tünetek súlyossága a beteg általános állapotától függ. A kórokozó könnyen hatástalanítható az étel hőkezelésével, a kéz és a felületek fertőtlenítésével.

A norovírus fertőzés leggyakoribb tünete a hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasi görcs és a vizes hasmenés. De társulhat hozzá rossz közérzet, láz, és fogyás is.

Az influenza mellett tehát a következő hónapokban próbáljunk meg védekezni a hasmenés ellen is.

| hasmenés, vírusfertőzés
2017-01-06 01:05:12

Web Design & Development Prowebshop