Ötvenes évekbeli himlővírust találtak egy amerikai laboratóriumban

Az ötvenes években félretett halálos himlővírust találtak egy amerikai szövetségi laboratórium raktárának takarításakor Washington közelében. Egy hónapon belül már másodszor derült ki valamilyen komoly hiányosság a halálos kórokozók kezelésével kapcsolatban az Egyesült Államokban - mutattak rá amerikai egészségügyi illetékesek.

himlő, vírus, himlÅ‘, vírus | MTI Hírek11
Az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) arról számolt be, hogy a bethesdai Országos Egészségügyi Intézet területén található egyik régi laboratóriumot takarító munkások július 1-jén egy kartondobozban találtak meg hat fiola himlővírust. A minták épnek tűntek és nem utalt semmi arra, hogy bárki veszélyben lett volna.

A himlővírus helytelen kezelése egy hónapon belül már a második súlyos eset, miután kiderült, hogy lépfeneminták átszállításakor véletlenül élő baktériumtörzsek is átkerültek a CDC egyik laboratóriumából egy olyan alacsonyabb biztonsági fokozatú másikba, ahol erre nem voltak felkészülve, így potenciálisan több tucatnyi laboratóriumi dolgozó volt kitéve a kórokozónak.

Tom Skinner, a CDC szóvivője kedden elmondta: vizsgálják, hogy a himlővírusok életképesek-e és okozhatnak-e megbetegedést. A tesztek elvégzése után megsemmisítik a mintákat. A hat fiolát már átszállították a CDC atlantai intézetébe.

A himlőt 1977-ben világszerte felszámolták, a kórokozó mintáit egy nemzetközi egyezmény alapján már csak két raktárban szabad őrizni: a CDC atlantai központjában és Oroszországban, a novoszibirszki Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpontban. Mindkét tároló - ahol a vírust kutatási célból őrzik - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfigyelése alatt áll.

A CDC közölte, hogy értesítette a nemzetközi szervezetet a himlővírusminták előkerüléséről. Amennyiben a vírusok életképesnek bizonyulnak, a WHO megfigyelőit is meghívják a megsemmisítésükre.

Egyes aggodalmak szerint a himlővírust a bioterrorizmus fegyverként használhatná, a CDC azonban úgy véli, erre vajmi kevés az esély.
| himlő, vírus
2014-07-10 17:32:53

Web Design & Development Prowebshop