Brazíliában 91 ezer fertőzésről tudnak, fokozódik a chikungunya járvány

Brazíliában kedden először tettek közzé átfogó hivatalos adatokat a zikalázfertőzéses esetekről, az egészségügyi tárca közlése szerint az országban eddig mintegy 91 ezer esetet jelentettek, közben azonban a tavalyi évhez képest erősödött a chikungunya-járvány.

"Az első járványügyi jelentés 91 387 valószínű megbetegedést tartalmaz Brazília összes szövetségi államára vonatkozóan (január 3-tól) április 2-ig bezárólag - közölte a minisztérium. Így 100 ezer lakosra 44,7 megbetegedés jutott."

A járvány tavaly októberi azonosítása óta 1198, csecsemőknél észlelt kóros kisfejűségről (mikrokefáliás esetről) bizonyosodott be, hogy a súlyos deformitást a zikaláz vírusa okozta, de 3710 esetet még vizsgálnak.

A mikrokefália miatt halva született csecsemőkön kívül a betegségben három, húsz év körüli fiatal vesztette életét.

A Brazíliában, Kolumbiában és a karib-tengeri országokban 2014 óta észlelt, elsősorban az egyiptomi csipőszúnyog által terjesztett betegség lefolyása az esetek többségében jóindulatú. Következményeként csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan neurológiai megbetegedések, mint amilyen a bénulást vagy halált okozó Guillain-Barré tünetegyüttes.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn arról számolt be, hogy a zikaláz visszaszorulóban van Dél-Amerikában.

A hozzá hasonló chikungunya-láz viszont, amelyet ugyancsak az egyiptomi csipőszúnyog terjeszt, nagy ütemben terjed az idén nyári olimpiai játékokat rendező Brazíliában.

Hivatalos adatok szerint 2016 első négy hónapjában több mint 39 ezer chikungunya-megbetegedést jelentettek az országban, mintegy hétszáz esettel többet, mint a 2015-ös év egészében. Ez a láz 2016-ban már 16 halálos áldozatot követelt, a tavalyi hat halálesettel szemben - áll a brazil egészségügyi tárca járványügyi jelentésében.

| chikungunya-láz, vírus, ázsiai tigrisszúnyog
2016-04-27 23:25:28

Web Design & Development Prowebshop