A kutatók szerint a madárinfluenza genetikailag még nem veszélyes

Atlantai tudósok bejelentették, hogy az új hongkongi influenzavírus genetikai kódjában számon felüli állományra bukkantak, és ez talán magyarázatot adhat a szárnyasokból származó kórokozó virulenciájára, ami eddig a 18 ismert fertőzöttből 5-nél halállal végződött.

vírus, madárinfluenza, CDC, genetika, járvány, genetikai, kód, Hongkong, fertőzés, H5N1, vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Emellett a kutatók arra is rájöttek - és ez már jobb hír -, hogy a vírusban nincsenek humán influenzavírus-gének, tehát nem képes olyan gyorsan elterjedni a védettséggel nem rendelkező népességben, mint ahogyan az eddigi a nagy világjárványok idején történt. Ennek ellenére véleményük szerint még megismétlődhetnek a korábbi pandémiák, bár a januárban a hongokongi csirkefarmokon végrehajtott akció látszólag sikeres volt.

A vírust elsőként egy 3 éves hongkongi kisfiú szervezetében izolálták, aki tavaly májusban meghalt. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szakemberei szerint még mindig nem tudjuk, hogy a vírus rejtélyes megjelenése "az első állomása egy pandemikus erejű új A-vírus támadásának, vagy csupán izolált jelenség," ezért további kutatásokat sürgetnek az ügyben. "A csirkék levágása volt a legfontosabb tennivaló," olvasható a Science magazinban, "a nagy kérdés csak az, hogy vajon sikerült-e idejében bezárni magunk mögött az ajtót," tette hozzá a cikk szerzője, dr. Robert Webster, a memphisi St. Jude Children's Kutatókórházból.

A 1,5 millió hongkongi csirke január eleji kényszervágása volt a helyi kormányzat legdrasztikusabb lépése a vírus megjelenése óta. A H5N1 jelű vírusról eddig nem érkezett olyan jelentés, hogy embereket is megfertőzött volna, de szárnyasokban pusztító baromfivészt okozott. A csirkefarmok dolgozói több mint 1300 tonnányi csirke tetemét égették el, és ettől azt remélik, hogy megszakad a vírus terjedésének láncolata. Azt még eddig nem lehet tudni, hogy a kényszervágás elpusztított-e minden H5N1-hordozót. A csirkék elpusztítása óta új esetet nem jelentettek, de az ötödik haláleset, amelynek áldozata egy 34 éves nő, azóta történt. A nőt a kényszervágás előtt vették fel a kórházba. További három beteg, akik mind a húszas éveikben járó nők, válságos állapotban jelenleg is kórházban vannak.

A CDC kutatói, élükön Kanta Subbaraóval atlantai központi laboratóriumukban alapos vizsgálat alá vették a H5N1 molekuláris szerkezetét, hogy megelőzhessék a veszélyes kórokozó szétterjedését. A Science legújabb számában Subbarao és munkatársai arról számoltak be, hogy a H5N1 vírus különleges genetikai állománnyal rendelkezik, amely több különböző aminosavat állít elő azon a helyen, amelyen az eddigi inlfuenzavírusok csupán egyféle aminosavat termeltek. Ezek a szám feletti aminosavak teszik lehetővé, hogy a vírus nem csupán a légutakat és az emésztőrendszert fertőzi meg, hanem egyéb szerveket is, például a szívet, az agyat és az ereket, ezáltal a véráramba kerülve végzetes pusztítást vihet véghez.

Bár már megtalálták a kórokozó rendkívüli virulenciájának okait, a kutatók még mindig nem értik, hogy miként képes a hongkongi vírus emberekben is kárt tenni. Az eddig madárinfluenza-vírusok az emberekbe sertések közvetítésével jutottak el, az emlősök testében humán kórokozókkal keveredtek, és így tettek szert olyan genetikai jellemzőkre, amelyek segítségével képesek lettek embereket is megfertőzni. A H5N1 összes génje viszont madár-gén. "Egyszerűen nem értjük, hogyan képes a vírus emberekben is fertőzést okozni," mondta dr. Brian Mahy, a CDC víruskutatója egy telefoninterjúban. "A kérdésre nagyon nehéz megtalálni a választ."

De szerencsére a vírus még nem változott meg annyira, hogy az egyik emberről könnyen - ha egyátalán - átterjedjen egy másikra. Az egészségügyi hatóságok szakemberei ettől azonban még nem dőlhetnek hátra a székükben. "Már több hét eltelt a csirkék elpusztítása óta, és azóta egyetlen új esettel sem találkoztunk," mondta dr. Mahy. "Ugyanakkor még mindig nem tudjuk, hogy a fertőzöttek miként kerültek kapcsolatba a vírussal. "A mostani helyzetben nem sokat tehetünk, reménykednünk kell, hogy a hongkongi akció sikeres volt," tette hozzá.

Megjelent: The Boston Globe

| vírus, madárinfluenza, CDC, genetika, járvány, genetikai, kód, Hongkong, fertőzés, H5N1
2002-07-31 19:35:19
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop