Az influenza elleni gyógyszer különös mellékhatásai

Az Egyesült Államok egészségügyi kormányzata ajánlására figyelmeztetést kell csomagolni a Tamiflu és a Relenza nevű influenza elleni gyógyszerekhez, mert gyermekeknél hallucinációkat és rángógörcsöket okozhatnak.

influenza, Tamiflu, Relenza | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A közeljövőben független gyermekgyógyász-szakértőkből álló bizottság vizsgálja majd néhány, gyermekeknél is alkalmazott gyógyszer biztonságát.

Az FDA már 2005-ben vizsgálatot indított a Tamifluval kapcsolatban, mert több jelentést is kapott, melyek szerint gyermekeknél neurológiai tüneteket – hallucinációkat és rángatózást – okoz a gyógyszer.

A gyógyszer szedése közben 25 fiatal halt meg, valamennyien 21 év alattiak voltak, a legtöbbjük japán. Öt esetben a gyermekek leestek az erkélyről vagy kizuhantak az ablakból, voltak, akik autó alá vetették magukat.

A Relenzával kapcsolatban nem jelentettek gyermekhalált, de szakemberek szerint az is hasonló tüneteket okoz.

Az FDA ugyan kijelentette, nem tisztázott, hogy az említett gyógyszerek valóban közvetlen kapcsolatban vannak-e az esetekkel, de azt ajánlja, hogy a Tamiflut és Relenzát felíró orvosok számára készüljön figyelmeztetés a lehetséges mellékhatásokról.

Az FDA azt nyilatkozta továbbá, hogy a különös viselkedésformák nemcsak a gyógyszer mellékhatásai lehetnek, de okozhatja őket egy különleges influenzavírus törzs is, vagy a gyógyszerre adott ritka genetikai reakció.

FDA
| influenza, Tamiflu, Relenza
2007-11-25 14:46:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop