Az influenza elleni gyógyszer különös mellékhatásai

Az Egyesült Államok egészségügyi kormányzata ajánlására figyelmeztetést kell csomagolni a Tamiflu és a Relenza nevű influenza elleni gyógyszerekhez, mert gyermekeknél hallucinációkat és rángógörcsöket okozhatnak.

influenza, Tamiflu, Relenza | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A közeljövőben független gyermekgyógyász-szakértőkből álló bizottság vizsgálja majd néhány, gyermekeknél is alkalmazott gyógyszer biztonságát.

Az FDA már 2005-ben vizsgálatot indított a Tamifluval kapcsolatban, mert több jelentést is kapott, melyek szerint gyermekeknél neurológiai tüneteket – hallucinációkat és rángatózást – okoz a gyógyszer.

A gyógyszer szedése közben 25 fiatal halt meg, valamennyien 21 év alattiak voltak, a legtöbbjük japán. Öt esetben a gyermekek leestek az erkélyről vagy kizuhantak az ablakból, voltak, akik autó alá vetették magukat.

A Relenzával kapcsolatban nem jelentettek gyermekhalált, de szakemberek szerint az is hasonló tüneteket okoz.

Az FDA ugyan kijelentette, nem tisztázott, hogy az említett gyógyszerek valóban közvetlen kapcsolatban vannak-e az esetekkel, de azt ajánlja, hogy a Tamiflut és Relenzát felíró orvosok számára készüljön figyelmeztetés a lehetséges mellékhatásokról.

Az FDA azt nyilatkozta továbbá, hogy a különös viselkedésformák nemcsak a gyógyszer mellékhatásai lehetnek, de okozhatja őket egy különleges influenzavírus törzs is, vagy a gyógyszerre adott ritka genetikai reakció.

FDA
| influenza, Tamiflu, Relenza
2007-11-25 14:46:34


Először azonosították emberben a H7N4 madárinfluenza vírustörzset

A kínai egészségügyi tárca közlése szerint a H7N4 madárinfluenza vírustörzset azonosítottak emberben a kelet-kínai Csiangszu tartományban, a világon ez az első igazo...


Madárinfluenza - Az állategészségügyi veszélyhelyzetek megelőzését segítő útmutató készül

Az állategészségügyi veszélyhelyzetek megelőzését segítő útmutatók kidolgozásáról állapodott meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Baromfi Termék Ta...


Ismét madárinfluenzát azonosítottak az Egyesült Államokban

Madárinfluenza-megbetegedést regisztráltak Indianában, az Egyesült Államok egyik középnyugati államában - közölte pénteken a szövetségi agrárminisztérium, fi...


Szükségállapotot hirdettek ki Nebraskában a madárinfluenza terjedése miatt

Szükségállapotot hirdettek ki pénteken az amerikai Nebraska államban a madárinfluenza-járvány rohamos terjedése miatt. Korábban hasonló intézkedést hoztak Wisconsin, M...


Szükségállapotot hirdettek Iowában a madárinfluenza terjedése miatt

Szükségállapotot hirdettek pénteken az egyesült államokbeli Iowában is a madárinfluenza-járvány rohamos terjedése miatt.