Madárinfluenza - Hatóság: nem terjed emberről emberre a H7N9-es vírus

Egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne - közölte a kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján.

madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek10 | Szerencsi, Á.
A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó - hangzott el.

A madárinfluenza H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentette, hogy megkezdték a vírus elleni oltóanyag kifejlesztését. A vakcina legkorábban 6-8 hónap múlva kerülhet forgalomba, ha a betegségről bebizonyosodik, hogy emberről emberre is terjed. Ha ezt nem igazolják a vizsgálatok, akkor az oltóanyag nem kerül ki a laboratóriumból, ugyanis gazdaságtalan lenne a gyártása.

A sajtótájékoztatón Michael O'Leary, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője elismerően szólt a kínai hatóságok erőfeszítéseiről.
| madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés
2013-04-08 12:40:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop