Negyven milliárd jüan kárt okozott a madárinfluenza Kínában

A H7N9-es típusú madárinfluenza eddig összesen mintegy 40 milliárd jüan bevételkiesést okozott az iparban, a helyzet ugyanakkor számottevő javulást mutat - derül ki a keddi kínai sajtójelentésekből.

madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek10 | Szerencsi, Á.
A Hszincsing Zsipao pekingi napilap számításai szerint a március elején hivatalosan is bejelentett H7N9-es típusú madárinfluenza az elmúlt másfél hónapban naponta csaknem egymilliárd jüan (37 milliárd forint) bevételkiesést okozott a baromfiiparban.

A nemzeti állattenyésztő szolgálat vezetőjét, Li Hszi-rongot idézi az újság, aki szerint a szárnyasok iránti kereslet visszaesése és az árak jelentős csökkenése komoly pénzügyi nehézségek elé állította az ágazat szereplőit, leépítésekhez és csődökhöz vezetett.

A helyzet azonban javulóban van. A napokban a baromfipiac élénküléséről számolt be a kínai sajtó: a csirke- és kacsahús ára ismét nő és június elejére várhatóan eléri a H7N9 bejelentése előtti árszintet. A mezőgazdasági árakat figyelő országos rendszer adatai is alátámasztják az előrejelzést, a baromfihús- és tojásárak május eleje óta jelentős növekedést mutatnak, hétről hétre akár a 15-20 százalékot is eléri helyenként a drágulás mértéke. Az iparág talpra állását mutatja a naposcsibék árának emelkedése is, amelyekért tízszer annyit kell most fizetniük a gazdáknak, mint április elején.

A továbbra is tisztázatlan eredetű H7N9-es madárinfluenza összesen 130 embert betegített meg Kínában, közülük 35-en meghaltak. A megbetegedések száma az elmúlt időszakban jelentős csökkenést mutat: az elmúlt nyolc napban nem jelentettek újabb esetet.

Május közepén a kelet-kínai Sanghajban, a szomszédos Hangcsouban és Csöcsiang tartomány többi városában is feloldották az április elején biztonsági okokból bevezetett legmagasabb szintű vészhelyzeti készültséget, a múlt hét végén pedig Santung tartomány is csatlakozott a készültség feloldásához.
| madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés
2013-05-21 11:30:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop