Madárinfluenzával fertőzött egzotikus madarat találtak a vámosok Schwechaton

A madárinfluenza (H5N1) vírusával fertőzött madarat találtak csempészett egzotikus madarak között az osztrák vámosok a Bécs melletti schwechati repülőtéren - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium kedden.

Egy rutinellenőrzés során két cseh utasnál két utazótáskából összesen hatvan egzotikus madár került elő, csövekben elrejtve. Az állatok közül 39 már elhullott, amikor a vámosok rájuk találtak.

Valamennyi madártetemet megvizsgálták, és az egyikben az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség a H5N1 jelű vírust mutatta ki. A teszteredmény ismeretében az életben maradt, előzőleg karanténban elhelyezett állatokat elpusztították. A madarakkal érintkezésbe került osztrák állategészségügyi dolgozókat és vámosokat elővigyázatosságból Oseltamivir kezelésben részesítik. A cseh hatóságokat is tájékoztatták az esetről, hogy meg tudják tenni a szükséges lépéseket. A minisztérium szerint csekély volt az emberi fertőződés veszélye.

A madárinfluenza H5N1 változata 2003-ban, majd 2005-06-ban végzett pusztítást szárnyasok között, elsősorban a Távol-Keleten. A vírus ritkán emberre is átterjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 630 megbetegedés közül 375 vezetett a beteg halálához.
| madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés
2013-06-11 18:52:37

Web Design & Development Prowebshop