H7N9-ellenes vakcinát fejlesztettek ki sanghaji kutatók

Kísérleti egereken hatásosnak bizonyult oltóanyagot fejlesztettek ki sanghaji kutatók a madárinfluenza H7N9-es altípusa ellen - adta hírül pénteken a Sanghaj Televízió.

A riport szerint a vakcinát a sanghaji közegészségügyi központ fertőző betegségek osztályának kutatócsoportja fejlesztette ki.

A szerrel beoltott és a vírusnak kitett harminc kísérleti egér közül egy sem fertőződött meg a madárinfluenza H7N9-es altípusával. A szérumot most további laboratóriumi vizsgálatokra küldik tovább, majd humán tesztelése következik.

A kutatók az oltószer kifejlesztésénél géntechnológiát alkalmaztak. Korábban európai kutatók már két, a madárinfluenza H7-es törzse elleni vakcinát is kifejlesztettek, ezek azonban a klinikai tesztek során nem bizonyultak hatásosnak, így ezek a szerek inaktívak.

A kínai tudósok a H7N9-es altípus elleni antitestek kifejlesztésén is dolgoznak, ez a már megfertőződöttek gyógyítását tenné lehetővé.

A kórokozót tavaly március elején mutatták ki először embereken. A vírus főleg a kelet-kínai tartományokban fertőz, tavaly márciusi felbukkanása óta országszerte 320 személy kapta el. A halálos áldozatok száma meghaladja az ötvenet.

| H7N9, madárinfluenza, Kína, járvány, vakcina
2014-02-07 12:02:35
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop