Legalább ötven emberéletet követelt Kínában a madárinfluenza tavaly március óta

Becslések szerint legalább 80 milliárd jüan (3 ezer milliárd forint) veszteséget hozott a kínai gazdaságban és több mint ötven emberéletet követelt a madárinfluenza tavaly március óta fertőző H7N9-es altípusa, amely továbbra is aktívan jelen van az ázsiai országban.

madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek11 | Szerencsi, Á.
A Csungkuo Sipao című kínai lap által megkérdezett szakértők szerint a fenti összeg csak a legóvatosabb becslés, a kár valós nagysága ennek akár a kétszeresét, a 160 milliárd jüant (6 ezer milliárd forint) is meghaladhatja. Korábban hasonlóan számolt az országos értékpapír-piaci szaklap is, mondván, 2013-ban 120 millió jüan (4,5 ezer milliárd forint) volt a kár, amelynek értéke idén gyorsabban nő majd a vírus szaporább terjedése miatt.

A helyzet mintegy 40 millió baromfitartó gazdát érint közvetlenül, s a beszállítókon túl az ipar teljes egészén át érezteti hatását. A visszaeső kereslet hatására számos kis- és közepes vállalat jelentett csődöt az elmúlt hónapokban.

A szakértők azt hangoztatják, hogy csekély az esélye egy járvány kitörésének, s nincs pánik az országban, a média messzemenőkig beszámol a részletekről, mindennap hírt adva a megbetegedések és halálesetek aktuális számáról. A Hszinhua hírügynökség szerint a dél-kínai Kuangtung és Kuanghszi tartomány, a baromfiiparban aktív vállalatok és nemzeti szakmai tömörülések sürgették a kínai kormányt, tegyen valamit a médiabeszámolók visszafogására. Sajtóértesülések szerint a kuangtungi hatóságok megtagadták a napi információszolgáltatást a média számára.

A madárinfluenza H7N9-es altípusát tavaly március elején mutatták ki először embereken. A vírus főleg a kelet-kínai tartományokban terjed, országszerte mintegy 320 embert fertőzött meg. A halálos áldozatok száma meghaladja az ötvenet, ezek közül több mint húsz haláleset idén történt.

| madárinfluenza, H7N9, vírus, fertőzés
2014-02-11 13:28:12
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop