Szakértők szerint nem megfelelő a felkészülés az influenza-világjárvány kitörésére

Ahogy az influenzajárvány kitörése egyre inkább belekerül a köztudatba az Egyesült Államokban, az infektológusok feladatává válik, hogy szembenézzenek a felkészülés kihívásaival, hangzott el az Infectious Diseases Society of America (IDSA) 43. éves ülésén.

influenza, járvány | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Seprődi, B.
A legnagyobb kihívás a felkészületlenség leküzdése, ami nem megfelelő oltóanyag- és antivirális szerek felhalmozásaból, és a hatóságok intézkedési tervének hiányából adódik. Szakemberek újra és újra próbálják a politikusok figyelmét felhívni a szükséges intézkedések fontosságára, azonban az idő egyre telik.

Az IDSA gyűlés influenza-ülésének moderátora szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy olyan új oltóanyagokat és gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek képesek kielégíteni egy világjárvány során felmerülő igényeket.

Szakértők szerint számos ilyen oltóanyag vizsgálata folyik már, beleértve két, élő gyengített influenza-vírussal (LAIV) folyó humán vizsgálatot is (H9N2 és H5N1 szerotípusok). Ezek a vizsgálatok zárt körülmények között folynak, elkerülendő a vad influenzatörzsekkel való keveredést.

Azonban nehéz előre megjósolni, melyik influenza típus lesz a járványt okozó, így olyan oltóanyagot kell kifejleszteni, amelyet gyorsan lehet nagy mennyiségben előállítani. Ennek egy módja a szövetkultúrák és a rekombináns technika alkalmazása lenne, de az FDA álláspontja szerint a fejlesztéseknek követniük kell a hagyományos eljárásokat.

Az antivirális szerek legfontosabb feladata az lenne, hogy csírájában fojtsa el a járvány kitörését bizonyos helyzetekben, úgymint: vidéki területen; korai (1-3 héten belül történő) beavatkozásnál; új eset észlelésekor; alacsony-közepes vírustranszmisszió esetében; illetve a lakosság 80-90 %-ának adott kemoprofilaxiskor.

Szakértők szerint a neuramidáz-inhibítorok az elsőként választandó gyógyszerek. Bár a H5N1 törzzsel szembeni hatékonyságuk még nincs kellően alátámasztva, számos olyan egyéb hatásuk létezik, ami előnyös lehet egy világjárvány során, így: csökkentik a tüdőgyulladás, a szívinfarktus, és a halálozás előfordulását. A legismertebb szer az oseltamivir, azonban ennek is egyelőre ismeretlen a dózisa, és egyes közlemények már a vele szembeni rezisztencia növekedését is leírják.

Az M2-gátlók felhalmozása nem javasolt, mert egyre nagyobb a vele szembeni rezisztencia előfordulása. Megelőzésre alkalmazható, ha a vírustörzs jó eséllyel érzékeny lesz M2-gátlókra.

Létezik egy új szer, amelyet peramivirnak hívnak, és az eddigi kísérletek alapján ígéretes eredményeket lehet vele majd elérni, jelenleg azonban még kipróbálás alatt áll.| influenza, járvány
2005-10-20 17:47:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop