Miért nem alakult ki madárinfluenza járvány emberek között?

Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogyan lehetséges az, hogy a H5N1-es vírustörzs eddig főként csak a szárnyasokkal foglalkozó munkásokat támadta meg, és nem alakult ki emberről emberre átadható mutáció.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: Getty Images

Az MIT kutatói szerint ahhoz, hogy a vírus be tudjon jutni az ember légúti sejtjeibe, előbb egy igen nehéz feladatot kell teljesítenie.

Az influenzavírusok úgy támadnak, hogy a légutak és a tüdő felületén található glikánoknak nevezett cukorláncokhoz kötődnek. Ezekben a láncokban a cukormolekulák kémiai kötései eltérőek a madaraknál és az embernél.

Mostanáig úgy tudták, hogy a madárinfluenza vírusai egyszerűen úgy alkalmazkodnak az emberi körülményekhez, hogy olyan mutációkat alakítanak ki, amelyek képessé teszik őket a humán típusú vírusokhoz való kötődésre.

Dr. Ram Sasisekharan és munkatársai azonban rájöttek arra, hogy ez a lépés inkább a rugalmas cukorlánc által felvett alaktól függ, nem a kapcsolódás módjától.

A madárinfluenza vírusának jelenleg kúp alakú glikánokra van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek megfertőzni a madarakat, így az emberre jellemző ernyő alakú glikánok óvtak meg minket eddig a madárinfluenzától. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus emberi járványt okozhasson, úgy kellene változnia, hogy kötődni tudjon az ember felső légútjaiban található ernyő alakú glikánokhoz. 

A felfedezés segíthet a tudósoknak abban, hogy jobban nyomon követhessék a H5N1 változásait, és eredményesebben vegyék fel a küzdelmet a vírusfertőzéssel szemben.

| madárinfluenza, glikánok
2023-01-05 12:28:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop