Szükségállapotot hirdettek Iowában a madárinfluenza terjedése miatt

Szükségállapotot hirdettek pénteken az egyesült államokbeli Iowában is a madárinfluenza-járvány rohamos terjedése miatt.

Iowa, madárinfluenza | MTI Hírek12
Terry Branstad iowai kormányzó az intézkedést indokolva azt közölte, hogy a madárinfluenza terjedése nem jelent fenyegetést az emberekre, de a hatóságok nagyon komolyan veszik a kialakult helyzetet, és a szükségállapot bevezetését tartják a legcélravezetőbbnek, hogy igénybe lehessen venni minden rendelkezésre álló eszközt a kór megfékezése érdekében. Branstad szerint a rendkívüli intézkedés legalább május végéig érvényben lesz.

Előző nap, pénteken a hatóságok közölték, hogy öt újabb baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza H5N2-es típusa, így már összesen kilenc farm madárállománya fertőzött.

Becslések szerint az Egyesült Államok egészében 20 millióra rúg a beteg, ezért kényszerlevágásra ítélt baromfik száma - ilyen sok fertőzött szárnyas még sosem volt az országban az Egyesült Államok történetében.

Iowa az egyik legnagyobb tojástermelő amerikai állam, és Minnesota és Wisconsin után már a harmadik, ahol szükségállapotot hirdettek a járvány terjedése miatt. Több tucat ország teljes vagy részletes importtilalmat vezetett be az amerikai baromfitermékekre, miután tavaly decemberben megjelent a madárinfluenza az országban.

| Iowa, madárinfluenza
2015-05-03 16:12:01
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop