Elkészült a náthavírus háromdimenziós modellje

A wisconsini egyetem kutatói elkészítették a nátha egyik vírusának (rhinovirus C) háromdimenziós modelljét, amelyből látható, miért nincs még ellenszere a közönséges náthának.

nátha, rhinovírus, vírus, fertőzés, rhinovírus, vírus | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Maga a rhinovírus C is ismeretlen volt egészen 2006-ig. A gyermekkori náthák mintegy feléért felelős vírus többek közt az olyan szövődményekhez is hozzájárul, mint az asztma, és az A valamint a B vírusokkal együtt évi több millió megbetegedést okoz, súlyos költségekkel.

A kutatás azért igen jelentős, mert a részletes modellből kiderül, hogy a vírus fehérjehéj szerkezete különbözik a többi vírustörzsétől. Ez az oka annak, hogy mindeddig nem találtak kellően hatékony ellenszert rá.

A vírus A és B változatainak szerkezete már régóta ismert a tudomány számára, mert szemben a C típussal, laboratóriumban mindkettő jól tenyészthető és tanulmányozható. Már klinikai fázisban tartanak az A és B variáns gyógyszerének vizsgálatai, de a hatás mindeddig elmaradt, mert a rhinovírus C felületi tulajdonságai lehetővé teszik a vírus kötődését a gazdasejtekhez, így az megkerüli az immunrendszert.

A kutatók szerint az újonnan megalkotott háromdimenziós vírusmodell birtokában feltárul a lehetőség a megfelelően hatásos ellenszer kidolgozására. Eddig, a vírus felületszerkezete ismeretének hiányában, csupán vakrepüléshez voltak hasonlatosak az ez irányú gyógyszerkutatások.

Forrás: http://medicalxpress.com/
Kép: PHYS.ORG

| nátha, rhinovírus, vírus, fertőzés
2013-11-12 00:37:54

Web Design & Development Prowebshop