Helyes a figyelmeztetés a megfázás elleni gyógyszeren

Országszerte helyeslés fogadta a népszerű fogyasztótablettákra és megfázás elleni gyógyszerekre vonatkozó új biztonsági figyelmeztetést, mert a szakembereket már régóta aggasztja a tömegesen kapható gyógyszerek veszélye.

FDA, figyelmeztetés, vény, megfázás, gyógyszer, PPa, stroke | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hall, C. T.

Az FDA tanácsadói testületi ajánlás bevezetését fontolgatja, hogy korlátozzák a vény nélkül kapható és PPA-t (phenylpropanolamin) tartalmazó gyógyszerek forgalmát, mert ez a hatóanyag egyeseknél megnövelheti a stroke kockázatát.

"Az emberek azt hiszik, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek mindig biztonságosak, ám ez valójában nincs így - mondja dr. Ravinder Singh Beverly Hills-i neurológus, aki stroke-esetek kezelésére szakosodott. - Fontos hangsúlyozni, hogy lehetnek olyan hatások, amelyeket nem ismerünk, és nem minden gyógyszer egyformán biztonságos mindenki számára."

Az FDA tanácsadó testülete nem fogadta el a gyártó érvelését, miszerint a hatóanyag igenis megfelel jelenlegi besorolásának, mely szerint "általában biztonságosnak elfogadott", ez a meghatározás szükséges ugyanis ahhoz, hogy valamely gyógyszert recept nélkül lehessen kapni.

Ezt a lépést egy évtizedes orvosi vita előzte meg arról, hogy mi a PPA lehetséges szerepe a halálos agyvérzéseknél, különösen az először fogyasztótablettát szedő fiatal nők körében. Az nem világos pontosan, hogyan okoz a PPA stroke-ot, lehet, hogy a vérnyomás hirtelen változásaival van összefüggésben.

Amennyiben az FDA következetesen alkalmazza a testület tanácsát, lehet, hogy a gyógyszertárak polcait megtöltő és igencsak sűrűn reklámozott termékek összetételét meg kell változtatni, vagy vénykötelessé kell tenni őket. Döntés ez ügyben 3-4 hónapon belül várható.

Az Egyesült Államokban évente közel 6 milliárd adag PPA-t tartalmazó terméket forgalmaznak. Ilyenek az étvágycsökkentő AcuTrim és a Dexatrim, valamint egy sor orrdugulás és megfázás elleni szer, mint az Alka-Seltzer Plus, a Contac és a Dimetapp.

R. William Soller, a vény nélkül kapható szereket gyártó cégek csoportját képviselő Consumer Healthcare Products Association alelnöke szerint az FDA szakértői testülete rosszul értelmezi a bizonyítékokat. Fenntartotta állítását, miszerint a termékek a használati utasítás betartása esetén biztonságosak.

Az ellenkezőjét állító tanulmányok "igen kis kockázatról" beszélnek, mondta, és nem veszik figyelembe a stroke többi rizikófaktorát, többek közt az alkohol- és a kokainfogyasztást.

Bár minden vény nélkül kapható fogyasztószer tartalmaz PPA-t, van néhány kizárólag vényre kapható változat is. A legtöbb szakemeber egyetért abban, hogy általában fogyást igazán csak a testmozgási és étrendbeli szokások hosszú távú megváltoztatásával lehet elérni.

Ami a gyógyszertárban vény nélkül kapható, megfázás elleni gyógyszereket illeti, a legtöbb orrdugulás elleni szerben már másféle hatóanyagot alkalmaznak, például a pseudoephedrint vagy a phenylephrint. Van a piacon néhány cink-hatóanyagú megfázás elleni szer is.  

Aligha új azonban az aggodalom a PPA-t tartalmazó termékek potenciális veszélyei miatt.

A PPA-t szedők körében a jelentések 1969 óta mindössze 44 stroke-esetről számolnak be, de az FDA egy statisztikai áttekintésében az áll, hogy becslések szerint a hatóanyag évente mintegy 500 esetben okoz stroke-ot az Egyesült Államokban.

Az FDA 1996-an kezdett nyomást gyakorolni a gyártókra, hogy változtassanak a termék feliratozásán, kikerülendő a túladagolást és a káros interakciókat más gyógyszerekkel.

A felhasználók figyelmét felhívják arra, hogy ne szedjék a PPA-t tartalmazó gyógyszereket más megfázás elleni szerekkel, amelyeknek hasonlók lehetnek a hatásai. A gyógyszer egy bizonyos fajta antidepresszánssal, a monoamid oxidáz inhibitorokkal (MAOI-kal) is interakcióba kerülhet, ami életveszélyes szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

Candy Tsouranis gyógyszerész, az University of California at San Francisco School of Pharmacy klinikai professzora szerint a PPA "egyértelműen kockázatos", különösen, ha fogyás érdekében hosszú ideig szedi valaki, és nem lenne szabad vény nélkül árulni.

"Ezeket a gyógyszereket ki kellene vonni a forgalomból. Ha vény nélkül kaphatók, nem lehet ellenőrizni, hányan vásárolják - mondja. - És, még ha fel is tüntetünk valamit a címkéjén, az emberek azt hiszik, ha a kevés használ, a több még hatásosabb."

A stroke katasztrofális kockázata mellett, mondta a professzornő, a PPA-val mint étvágycsökkentővel kapcsolatban sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a súlycsökkenés kevésnek bizonyul, és ha abbahagyják a gyógyszer szedését, az étvágy ismét visszatér.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| FDA, figyelmeztetés, vény, megfázás, gyógyszer, PPa, stroke
2002-07-31 17:43:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop