Fázó pontok

A közhiedelemmel ellentétben a meghűlést nem a hideg, vagy a szervezet lehűlése okozza, hanem a kéz közvetítésével, valamint tüsszentés útján terjedő ún. rinovírusok. Kutatók szerint 110 rhinitiszt (megfázás) okozó vírus létezik és további 90 vírus képes megfázás-tüneteket kiváltani. Ezekkel - különösen ősszel és télen - lépten-nyomon találkozunk társas környezetben, mégsem leszünk minden alkalommal betegek. Az, hogy valaki egy adott pillanatban miért fogékonyabb a fertőzésre, mint máskor, még nem teljesen tisztázott, de feltételezhető, hogy a kimerülés, az érzelmi megrázkódtatás, illetve nőknél a menstruációs ciklus közepe hajlamosít a meghűlésre.

nátha, vírus, megfázás, vírus | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Itt van a tél, itt van újra... és vele együtt a gyakori megfázások, az orrfújások és tüsszögések időszaka. A megfázást okozó vírusok sokfélék lehetnek, de tüneteik azonosak, így gyakran észre sem vesszük és egyik náthából észrevétlenül csúszunk bele a másikba.

A megfázásnak rendszerint négy fázisa van, melynek első tünetei a fertőződést követő 1-3 nap múlva lépnek fel. Kezdetben száraz, viszkető, esetleg csípős érzés jelentkezik az orrban, majd a vírus szaporodásával párhuzamosan az orr nyálkahártyája is érzékennyé válik, megduzzad és váladékot termel. Az orrváladék az első időben tiszta és vizes, majd sűrűbbé, és sárgászölddé válik. A betegség ezen fázisában enyhe hőemelkedés és torokfájás, köhögés léphet fel. A náthás betegnek - a további fertőzések megelőzéseként is - kényelmes, meleg környezetben ajánlatos tartózkodnia a betegség lefolyása alatt. A légutak könnyebb tisztítására az orrcsepp használata mellett célszerű sok folyadékot, elsősorban teát fogyasztani.

A C-vitamin nagy dózisú fogyasztása enyhíti a nátha tüneteit és a betegséget gyorsabb lefolyásúvá teszi. Ugyan a nátha tünetei általában 4-10 nap alatt elmúlnak, az ágynyugalom hiánya, az orrfújás és csepegtetés elhanyagolása, valamint a szervezetet érő ismételt fertőzésveszély (a teljes gyógyulás előtti munkábaállás, stb...) a szövődmények kialakulásához vezethet.

A rinovírus típusától függően mellkasi szorítóérzéssel és égetőérzéssel járó légcsőfertőzés, valamint a fül, a melléküregek, illetve a légcső és a hörgők baktériumos felülfertőződése léphet fel.

Ebben - és nagyon fontos tudni, hogy csak ebben! - az esetben antibiotikumos kezelésre van szükség, melyet az orvos rendelhet el! Az otthoni házi patikából, a közönséges megfázással járó tünetek kezelésére önkényesen szedett antibiotikumok hatástalanok és gyakori fogyasztásuk az emberi szervezetre káros.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban

| nátha, vírus, megfázás
2002-08-02 16:15:36

Web Design & Development Prowebshop