Nincs ellenszere a közönséges náthának?

Annak ellenére, hogy időként felröppennek a sajtóban hírek arról, hogy végre látótávolságba került a közönséges nátha ellenszere, a kutatók egyáltalán nem kerültek közelebb a megoldáshoz. A helyzet az, hogy bonyolultabbnak bizonyult egy ilyen alapvető, sőt, bátran mondhatjuk, közönséges betegség gyógyítása, mint ahogy az 50-es évek végén és a 60-as évek elején gondolták volna, amikor először fedeztek fel különféle náthavírusokat a kutatók.

nátha, vírus, védőoltás, vírus | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Eleinte széles körben alkalmazható oltóanyagot kerestek, ám mivel kiderült, hogy vírusok százai – rhinovírusok, coronavírusok, adenovírusok és mások – okozzák, ezt a megközelítést elvetették. Nem lehetett egyetlen oltóanyagban megtalálni a megoldást.

Ugyanakkor felfedezték, hogy a vírusok érintéssel, azaz kézkontaktus útján terjednek, így a következő fázis a különféle kézkrémeké és kenőcsöké volt, hogy a vírusnak legalább a terjedését megakadályozzák. Ez a megoldás is zsákutcának bizonyult.

Ezek után a megelőzés helyett a gyógyításra tevődött át a hangsúly. Itt az volt a probléma, hogy a nátha ideális ellenszerének szinte megoldhatatlan a megfelelő kockázat-előny aránya. A sok száz állandóan változó vírus legyőzésére olyan erős hatóanyag kellene, mely óhatatlanul súlyos mellékhatásokkal járna. Ekkora kockázat azonban elfogadhatatlan, ha arra gondolunk, hogy tulajdonképpen egy nem túl sokáig tartó és lényegében veszélytelen betegség kezeléséről van szó. Ez lett a veszte a pleconaril nevű hatóanyagnak is, amely, bár ígéretes volt, nem került forgalomba, mert orális formája a fogamzásgátló tablettával volt összeférhetetlen. Jelenleg folynak a nazális alkalmazás klinikai kísérletei. Ugyancsak ebben a fázisban van a 3C proteáz inhibitor (korábban AG7088), a Ruprintivir is.

Pénzügyi megfontolások is késleltetik a gyógyszer megjelenését. Mert igaz bár, hogy igen költséges a kezelés, igen sok pénzt emésztenek fel a kutatások is.

A legtöbb ember számára a nátha nem egyéb kellemetlenségnél. Vannak azonban, akik valóban súlyos légúti tüneteket mutatnak, ha náthásak. A cél most az, hogy legalább az ő számukra találjanak valami új megoldást. A megfelelő egy gyógyszer-kombináció lenne, blokkolni kell ugyanis a vírust, majd a gyulladást csökkenteni. Addig minden bizonnyal marad a megelőzés, a rhinovírusok terjedésének gátlása. Újra előtérbe került a szerves savakkal való kézfertőtlenítés kérdése is.

American Medical Association
| nátha, vírus, védőoltás
2005-06-08 16:44:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop