Ginzeng náthára?

A kanadai orvosszövetség folyóiratában két tanulmány is foglalkozik a ginzenggel. Az egyik szerint ritkábban és rövidebb ideig voltak náthásak a ginzeng tablettát szedők, míg a másik megkérdőjelezi az eredményeket.

nátha, ginzeng | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A kísérletben 18-65 éves felnőtteknek adtak vagy napi két ginseng tablettát, vagy placebot. Az előbbi kapszulánként 200 milligramm ginzeng kivonatot tartalmazott. A kezelés időtartama négy hónap volt, és a résztvevők egy négyes skálán osztályozták a tüneteiket.

A ginseng csoportból ritkább és rövidebb ideig tartó náthás állapotot jeleztek a résztvevők, itt 10 százalék volt kettőnél többször náthás, míg a kontrollcsoportban 23 százalék. A betegség időtartama a kezelt csoportban átlagosan 11 nap volt, míg a másikban 16,5. A csoportok között antibiotikumok vagy gyulladáscsökkentők szedése terén nem volt különbség, természetesen nem tudták, ki kapta a hatóanyagot, és ki a placebót.

A kételkedők szerint a kísérlet a résztvevők beszámolóján alapult, és nem tettek különbséget a közönséges nátha és az influenza között. A kettő távolról sem ugyanaz. Mindkettő igen kellemetlen, de az influenza miatt sokan akár kórházba is kerülhetnek, sőt, végzetes is lehet azok számára, akiknek gyenge az immunrendszerük.

A téma tehát meglehetősen vitatott, és amíg újabb kísérleteket nem végeznek el, a szakemberek a következőket javasolják a közönséges nátha elkerülésére:
  • Mossunk gyakran kezet.
  • Kerüljük a náthás emberek társaságát.
  • Ne nyúljunk szemünkhöz, és orrunkhoz, lehet, hogy a kezünkön vannak a nátha kórokozói.
  • Tartsuk szem előtt, hogy a kórokozók megtelepedhetnek olyan felületeken is, mint a telefon, a lépcső korlátja vagy a kilincs.
Ha valaki már köhög és szipog, a legjobb pár napig ágyban maradni, és sok folyadékot fogyasztani. Ezek a hagyományos, egyszerű módszerek segítenek leginkább. A vény nélkül kapható gyógyszerek ugyan a tüneteket enyhítik, de nem feltétlenül rövidítik le a nátha időtartamát, és némelyik szédülést, álmatlanságot vagy gyomorpanaszokat okozhat.

| nátha, ginzeng
2016-12-14 22:56:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop