Gyógyszer nátha ellen?

A gyógyszer blokkolja a szervezetben az NMT nevű fehérjét. A náthavírusok mindegyikének erre az emberi fehérjére van szüksége a szaporodáshoz. A londoni Imperial College kutatói laboratóriumi körülmények között, emberi tüdősejteken elért eredményeit a Nature Chemistry című folyóiratban publikálták.

náthavírus, nátha, fertőződés, NMT fehérje | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A kutatók szerint a klinikai próbák két éven belül elkezdődhetnek, jelenleg a gyógyszer belélegezhető változatának kifejlesztésén dolgoznak, hogy csökkentsék a mellékhatások kockázatát.

A szert akkor kellene beadni a páciensnek, amikor először megfertőződik, hogy blokkolni lehessen a vírus szaporodását és terjedését. „Még ha el is kapja valaki a betegséget, a szer akkor is segíthet a tünetek kezelésében”, nagy segítség lehet például az asztmások számára, akik nagyon betegek lehetnek egy náthától.

Az emberi szervezet megcélzása a kórokozó helyett „kissé radikális” módszer, de teljesen logikus lépés, mivel „igen trükkös” vírusokról van szó. Rengeteg náthavírus létezik, és nagyon gyorsan változnak, így rövid idő alatt képesek ellenállóvá válni a gyógyszerekkel szemben.

A vizsgált szer teljesen blokkolta a náthát okozó vírustörzsek egy részét anélkül, hogy kárt okozott volna az emberi sejtekben, de további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy nem ártalmas az egészségre.

A nátha gyorsan és könnyen terjed emberről emberre. A fertőzést okozó vírusok 24 órán keresztül képesek megmaradni a kézen és a különböző felületeken. A fájdalomcsillapítók és megfázás elleni gyógyszerek képesek enyhíteni a tüneteket, de jelenleg nincs olyan kezelés, amellyel megfékezhető a fertőzés.

| náthavírus, nátha, fertőződés, NMT fehérje
2018-05-16 12:50:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop