Hirdetés

Hátha nem lesz nátha

Már évszázadok óta különféle módszereket ajánlanak a meghűlések tüneteinek enyhítésére. Az alábbiakban ezek közül ismertetjük a legfontosabb és legegyszerűbb praktikákat.

meghűlés, nátha, illóolaj |

InforMed Hírek16   InforMed | Márkus, J.

Igyon megfelelő mennyiségben teát vagy ásványvizet, naponta két-három litert. Ez felhígítja a megtapadt, beszáradt váladékokat, és elősegíti, hogy azokat fel tudja köhögni a légutakból, vagy ki tudja fújni az orrából. Bevált ezenkívül a meleg tej mézzel, a zsálya-, a kamilla-, a bodzavirág- vagy a hársfatea is.
  • Gondoskodjon arról, hogy abban a helyiségben, ahol tartózkodik, magas legyen a levegő páratartalma: helyezzen párolog-tatóedényt a fűtőtestre. Ez nyugtatólag hat az orr és a torok megduzzadt nyálkahártyáira. Párologtasson illóolajokat (borsmenta, eukaliptusz, grépfrút, fenyő), gyógyteákat (kamilla, kakukkfű), vagy gyógyvizeket.

  • Vegyen naponta kétszer forró lábfürdőt.

  • Meghűlés esetén inhaláljon meleg kamillateával vagy gyógyvízzel (pl. Salvus). Lélegezze be a gőzöket öt-tíz percen keresztül felváltva a száján, illetve az orrán át. Az inhaláláshoz tegyen törülközőt sátorként a feje fölé.

  • Még célzottabban hat a patikákban kapható inhalátor. Ennek segítségével közvetlenül a bronchusokba jutnak a gyógyító hatóanyagok. A meleg víz nem hűl ki túl gyorsan, és a veszélyes leforrázás kizárt.

  • Hatékonyak az ultrahanggal működő párásítóberendezések. Ezek segítségével nemcsak illóolajokat, hanem például sótartalmú oldatokat is be lehet lélegezni.

  • Az orrváladék cseppfolyósításához használjon illóolajokat, például ánizs-, fenyőtű-, eukaliptusz- vagy borsmentaolajat. Ezekből különféle készítményeket állítanak elő, amelyek váladékoldó szerként hatnak.

  • Köhögés esetén alkalmazzon akár állott vizes, akár meleg, nedves torok-borogatást. Ehhez nedvesítsen meg egy vászonkendőt és vékonyra öszszehajtogatva tekerje a torkára, majd tegyen a tetejére egy gyapjúsálat. Napközben egy-két órás időközökben alkalmazza a borogatást. Ha este teszi fel a vizes kendőt, éjszaka nem szükséges a borogatást cserélni, mert az gyakorlatilag egész éjjel "hatékony".

  • Köhögés esetén hasznosak a kakukkfű-kivonatos készítmények. A kakukkfű oldja a bronchusok görcsét, cseppfolyósítja és oldja a váladékokat, segíti a csillószőröknek a váladék továbbítását, ezenkívül antibakteriális hatású.

  • Ugyancsak váladékoldó hatásúak a szappangyökérből és kankalingyökérből készített főzetek (teák) is.

  • A különböző speciális kenőcsök (balzsamok) enyhítik a panaszokat. Ezekkel lefekvés előtt kell bekenni a torkot, illetve a mellkast. Az ilyen kenőcsök illóolajokat, például eukaliptusz- vagy borsmentaolajat tartalmaznak, amelyek alvás közben elpárolognak és belégzéssel a szervezetbe jutnak.

  • A meghűlés idején a táplálkozás legyen különlegesen vitamindús. Ezen túlmenően lehet C-vitamint szedni ­ tablettában, por-alakban vagy pezsgőtabletta formájában, amennyiben friss saláta, zöldség, gyümölcs nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre.

  • Még egy fontos dolog: kizárólag papírzsebkendőt használjon, amit egyszeri használat után azonnal el kell dobni.

Amennyiben az itt említett háziszerek és kezelések néhány napon belül nem hatnak megfelelően, feltétlenül forduljon orvoshoz. A krónikus betegségben szenvedőknél, idősebbeknél, csecsemőknél és kisgyermekeknél minden esetben szükséges az orvosi ellátás.

meghűlés, nátha, illóolaj

2019-10-15 17:23:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop