Közönséges nátha - II.

A "Közönséges nátha" című cikk folytatása.

tünet, nátha, meghűlés, vírus, influenza, láz, védőoltás | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


Terjedés

Gyermekkorban 6-8, felnőttkorban 2-4 alkalommal jelentkezik a nátha évente. Mivel a rhinovirusnak, az adenovirusnak és az egyéb vírusoknak számos változata van, a betegek egész életükön keresztül fogékonyak maradnak.

A rhinovirusok érintéssel vagy cseppfertőzéssel terjednek, az influenza átvitele cseppfertőzéssel történik emberről emberre.

Hogyan jön létre a betegség?

A rhinovirus az orrnyálkahártyán, vagy a szemben telepszik meg. A könnycsatornán keresztül vagy közvetlenül bejut az orr belsejébe, onnan a garatba, és bejut a nyálkahártya sejtjeibe, ahol megkezdődik a vírus gyors szaporodása. A rhinovirus ürítés a második napon a legmagasabb, kis csíraszámban is fertőz, de tünet csak a fertőzöttek 75 százalékában jelentkezik.

A vírusfertőzés az orrnyálkahártyán értágulatot okoz, átereszti a folyadékot, ez okozza az orrdugulást és az orrfolyást, a nyálkahártya mirigyeinek kiválasztása nő és tüsszentést okoz.

A fertőzés gyakran ráterjed az orrmelléküregekre is az orrfújás következtében, a nyálkahártya ott is megduzzad. A folyamat magától gyógyul, antibiotikum kezelést nem igényel. Gyakran a fülkürt működési zavara is jelentkezik, mely elősegíti a középfülgyulladás kialakulását.

A legtöbb vírus a szervezet védekező képességét is csökkenti.

Tünetek

A klinikai tünetek nem jellemzőek. A közönséges nátha tünetei a lappangási idő után hirtelen jelentkeznek, égető érzéssel az orrban és a torokban, ezt tüsszögés, orrfolyás, rossz közérzet, gyengeség, fejfájás és a szem égő érzése kíséri.

A tünetek a fertőzést követő 10-12 óra múlva kezdődnek, szemben az influenzával, ahol a lappangási idő 1-7 nap. A tünetek gyorsan kialakulnak, pár nap enyhülnek, a második, harmadik napon a legkifejezettebbek. Füldugulás, orrhang, rekedtség, íz-érzékelési zavar, fejfájás, levertség jelentkezik. Izomfájdalom az influenzára jellemző. A nátha tünetei átlag 7-10 nap alatt megszűnnek, de néha 3 hétig is megmaradnak.

A rhinovirus fertőzés jellegzetes tünete a torokfájás, amelyet követ az orrdugulás, majd az orrfolyás, a tüsszentés és a köhögés. A torokfájás általában gyorsan elmúlik, a kezdetben vízszerű orrfolyás után gyakran gennyes váladékozás jelentkezik.

A nátha rendszerint láztalanul zajlik, de 1-2 napos hőemelkedés előfordul és néha több napig is elhúzódhat. A kisgyermekeknél, csecsemőknél láz is jelentkezhet. A csecsemők az orrlégzés akadályoztatása miatt képtelenek szopni.

A gennyes köpet és az alsó légúti tünetek megjelenése lehet vírus eredetű, de lehet bakteriális fertőzés jele is. Gyermekeknél az enyhe felső légúti megbetegedések kb. 20 százalékában középfülgyulladás alakul ki a 3. vagy 4. napon. Bakteriális szövődmény lehet még az orrmelléküreg-gyulladás és a tüdőgyulladás.

A COPD-s betegek gyakrabban szorulnak gyógyszeres kezelésre, kórházi ellátásra. A dohányosok körében a nátha gyakorisága ugyanakkora, mint a nem cigarettázóké, de a betegség súlyosabb lefolyású.

| nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet
2019-10-15 16:56:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop