Légúti szincitiális vírus (RSV) fertőzés

Az RSV egy gyakori vírus, amely hajlamos az őszi és téli hónapokban felbukkanni. Bárki bármilyen életkorban megkaphatja az RSV-t, de gyakrabban fordul elő kisgyermekeknél és csecsemőknél. A legtöbb esetben az RSV tünetei enyhék, és általában egy hét múlva maguktól megszűnnek.Mivel azonban az RSV tünetei gyakran átfedik mind az influenza, mind a COVID-19 tüneteit, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, amint tüneteket észlel magán vagy gyermekén.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Shutterstock

A légúti syncytiális vírus (RSV) gyakori vírus, amely minden korosztályt érinthet, de a fertőzés gyakrabban fordul elő gyermekek és csecsemők körében. Általában az RSV-fertőzés a náthához hasonló tüneteket okoz, de csecsemőknél súlyosabb lefolyású lehet, és  tüdőszövődményekhez vezethet.

Az RSV az egyik leggyakoribb vírus, amely csecsemők és kisgyermekek tüdő- és légúti fertőzéseit okozza. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente több mint 58 000, 5 év alatti gyermek kerül kórházba RSV-fertőzéssel. A vírus szezonális, és leggyakrabban szeptembertől májusig észlelhető.

RSV tünetek

Életkortól függően az RSV-fertőzés súlyossága, valamint a tünetek eltérőek lehetnek. általában a fertőzést követő 4-6 napon belül jelentkeznek. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébbek a tünetek, például orrdugulás vagy láz, de 1 év alatti gyermekeknél a legsúlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

Az RSV fertőzés gyakori tünetei felnőtteknél és gyermekeknél 

 • láz
 • orrdugulás
 • köhögés
 • orrfolyás
 • tüsszentés

Ritkábban, csak szövődmények, például bronchiolitis vagy tüdőgyulladás esetén

 • zihálás
 • nehéz, rövid vagy gyors légzés
 • kékes bőr

RSV-tünetek csecsemőknél

Az RSV-vel fertőzött a kisbabák nyűgösek, fáradtak, és orrdugulásuk van. Ezek a tünetek néhány nap múlva maguktól megszűnnek.

Ha az állapot tartósan fennáll, a csecsemőknél szapora légzés alakulhat ki, mellkas minden belégzéskor „beszívódik” a bordáik körül, és az orrlyukak kitágulnak. A száj, az ajak és a körmök is elkékül az oxigénhiány miatt. Az ilyen típusú gyors légzés, különösen, ha kékes elszíneződés kíséri, súlyos vészhelyzetet jelent, a lehető leghamarabb kérjen sürgős orvosi ellátást.

RSV vs. COVID-19

RSV és a COVID-19 egyaránt légúti vírus, ezért sok tünetük hasonló. Bár a COVID-19 és az RSV is orrfolyást, lázat és köhögést okozhat, van néhány apró különbség:

 • Az RSV nem okoz íz- vagy szagvesztést. Ha ez a tünet orrfolyás, láz, köhögés vagy fáradtság mellett jelentkezett, ez COVID-19 fertőzés lehet.
 • A kisbabáknál és csecsemőknél általában lassan jelentkeznek a megfázáshoz hasonló tünetek, majd gyorsan fokozódnak.

Mivel az RSV és a COVID-19 tünetei nagyon hasonlóak, azonnal beszéljen kezelőorvosával, amint tüneteket észlel magán vagy gyermekén, vagy a lehető leghamarabb COVID-19-tesztet végeztessen.

Az RSV szoros érintkezés utján átadható. Ha egy RSV-fertőzött személy mellett áll, aki köhög vagy tüsszent, fennáll az esélye, hogy elkapja a vírust. Úgy is elkaphatja a vírust, ha megérintett valamit, például játékot vagy kilincset, amelyet a közelmúltban megérintett egy fertőzött személy.

A súlyos RSV fertőzés kockázati tényezői

Egyeseknél nagyobb a súlyos RSV-fertőzés kockázata. 

 • oraszülöttek
 • egyengült immunrendszerű emberek
 • szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő gyermekek
 • zsúfolt körülmények között élő emberek
 • napközibe járó gyermekek
 • 65 év felettiek

Az RSV-vel kapcsolatos szövődmények

A súlyosabb RSV eseteiben középfülgyulladás és krupp is kialakulhat, utóbbi a hangszalagok gyulladása és duzzanata, hangos ugatásszerű köhögéssel jár. Akiknél az RSV következtében bronchiolitis (a kis hörgők gyulladása) alakul ki, nagyobb lehet az asztma kockázata, ennek oka nem tisztázott. A legtöbb RSV-s gyermeknek kevés, vagy nincs szövődménye, és a fertőzés 1 vagy 2 héten belül lezajlik.

Az RSV nagyon súlyos eseteiben előfordulhat, hogy a beteget kórházban kell elhelyezni, mert oxigénre lehet szüksége, akár az orrához csatlakoztatott orrkanülön vagy maszkon keresztül, akár a torkába helyezett és lélegeztetőgéphez csatlakoztatott tubuson keresztül.

RSV diagnózisa

Az RSV tesztelésére általában nincs szükség, de többféle laboratóriumi vizsgálat létezik. A leggyakrabban használt egy gyorsdiagnosztikai teszt. Ez a teszt RSV-antigéneket keres az orrváladékban. Az eredmények általában egy órán belül elérhetők. Ha a gyorsteszt negatív, az orvos elrendelheti a váladék vírustenyésztését.

Súlyosabb gyanús esetek esetén vérvizsgálatot, mellkasröntgen- vagy CT -vizsgálatot végeznek a tüdőszövődmények ellenőrzésére.

RSV kezelés

Mivel az RSV egy vírus, nem kezelhető antibiotikumokkal. A legtöbb esetben, különösen nagyobb gyermekeknél, az RSV tünetei hasonlóak a náthához vagy az influenzához és kezelés nélkül meggyógyulnak.

A megfelelő pihenés és a sok folyadék fogyasztása, a vény nélkül kapható lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók segítenek. Rendszeres nyálkaszívás az orrból enyhítheti a csecsemők és kisgyermekek orrdugulását. A sóoldat is fellazítja a nyálkát.

A nagyon fiatal babák kórházi kezelésre szorulnak, ha légzéstámogatást igényelnek.

Az RSV megelőzése

Az RSV-re nincs gyógymód, de van lehetőség a vírus elkapásának és terjedésének csökkentésére. Az RSV más vírusokhoz hasonlóan mikroszkopikus méretű cseppecskék útján terjed a levegőben vagy felületekre.

A fertőzés kockázata csökkenthető:

 • gyakori kézmosás
 • köhögés vagy tüsszentés során a száj és az orr eltakarása
 • nem használni közös edényeket és poharakat 

A palivizumab (Synagis) egy antitest, amely kifejezetten az RSV fertőzést okozó vírus ellen irányul. Magas kockázatú csecsemőknél 24 hónapos korig alkalmazható a fertőzés megelőzésére.

Ezt a gyógyszert havonta adják be injekcióként az RSV szezonban. Segíthet megelőzni a súlyos fertőzéseket, de nem képes gyógyítani vagy kezelni egy már kialakult betegséget.

| RSV vírusfertőzés, nátha, influenza, covid-19
2022-12-15 11:22:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop