Nátha ellen gyógynövények?

Véget ért a vénasszonyok nyara, a hirtelen jött hidegben könnyen megfázhatunk. A közönséges náthát ugyan nem lehet meggyógyítani, de gyógynövényekkel enyhíthetjük vagy megelőzhetjük a betegség tüneteit.

gyógynövény, nátha, echinacea, ginzeng, vitamin | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Echinacea

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a nátha ellen. A vizsgálatok eredményei vegyesek. Az echinacea hatékonysága az elkészítés módjától is függhet. Egyes vizsgálatok szerint a 15-20 csepp tinktúra meleg vízben naponta 4-5 alkalommal segít a nátha tüneteinek enyhítésében.

Aranygyökér, goldenseal gyökér

Nem sok tudományos bizonyíték van hatásosságára, vannak azonban, akik esküsznek rá, különösen az echinaceával együtt alkalmazva. A szakemberek szerint, ha csak valaki nem allergiás rá, legalább nem árt.

Ginszeng

Ezt az ősi ázsiai növényt az általános egészségi állapot javítására, az energia, állóképesség növelésére alkalmazzák. Nemrégiben vizsgálni kezdték a nátha gyógyításában játszott szerepét is, és napi alkalmazását hasznosnak találták a tünetek enyhítésében és a megelőzésben is.

Dél-afrikai muskátli (pelargonium sidoides)

Erről a kevésbé ismert gyógynövényről kimutatták, hogy a heveny hörghurut miatti köhögést enyhíti, és lázcsillapító hatása is van.

C-vitamin

Talán ez a legtöbbet vizsgált vegyület az alternatív gyógymódok közül, de itt sincs teljesen egybehangzó vélemény. Mégis, a szakemberek ezt ajánlják a leggyakrabban. A nátha tüneteit enyhíti, de megelőzésre nem alkalmas. Az ajánlott napi mennyiség 75-90 milligramm, nátha esetén akár 1 gramm is.

Cink

Egyes vizsgálatok szerint a szopogatós cinktabletta a nátha átlagos időtartamát 7,6-ról 4,4 napra csökkenti. Több vegyes eredmény is született, sok orvos mégis ajánlja. Veszélye, hogy mellékhatásként szaglásvesztés jelentkezhet.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyógynövény akár tea, akár tinktúra formájában nem veszélyes. Ajánlatos azonban megbeszélni az orvossal, mit szedhetünk.

A tünetek enyhítésével elviselhetőbbé teszik a betegséget, de egyik gyógynövénykészítmény tartós szedése sem javasolt.

| gyógynövény, nátha, echinacea, ginzeng, vitamin
2016-11-01 20:20:04


Őszi erőpróba

A nátha, a köhögés, a megfázás, az influenza elleni leghathatósabb védelem immunrendszerünkben rejlik: a T-limfociták (fehérjesejtek) "kivégzik" a betolakodó kórokoz...


Nyári nátha

Végre eljött a régóta várt nyaralás. De hogyan? Idegeskedés a munkahelyen, koffercsomagolás, cipelés, kiizzadva beülni a hűvös repülőgépbe... és akkor a napos déle...


Gyógyszer nátha ellen?

A gyógyszer blokkolja a szervezetben az NMT nevű fehérjét. A náthavírusok mindegyikének erre az emberi fehérjére van szüksége a szaporodáshoz. A londoni Imperial Colleg...


Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfoly...


Ginzeng náthára?

A kanadai orvosszövetség folyóiratában két tanulmány is foglalkozik a ginzenggel. Az egyik szerint ritkábban és rövidebb ideig voltak náthásak a ginzeng tablettát szed...