Tanácsok a nátha és az influenza elkerülésére – hol laknak a kórokozók?

A nátha és az influenza kórokozói sok olyan helyen is megbújnak, ahol nem is gondolnánk. Mit tehetünk, hogy magunk és a családunk egészséges maradjon?

nátha | InforMed Hírek13   InforMed | Kotsis, J.
– Mivel a nátha cseppfertőzéssel tejed, mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, a tüsszentés során kilökődött és baktériumokat vagy vírusokat tartalmazó részecskék sebessége a 160 km/órát is elérheti. Ezek a gyorsan mozgó részecskéket egyméteres sugarú körben belélegezheti bárki, és már meg is kapta a betegséget.

– Számos kórokozó telepszik meg a bevásárlókocsi fogóján, ráadásul a legtöbb kisgyerek ezeket meg is nyalja. Ha ez a fertőzött nyál a kezünkre kerül, könnyen lelhetnek új otthonra a kórokozók.

– A baktériumok és vírusok nagy számban tanyáznak a liftek gombjain is, járványos időben inkább a könyökünkkel nyomjuk meg ezeket. Vagy használjuk a lépcsőt.

– A lakáson belül is számos hely van, amelyet a kórokozók nagyon kedvelnek, ilyenek fertőzöttségi sorrendben a mosogatószivacs, a konyharuha, a, a mosogató, a mosdókagyló, a vágódeszkák, a konyha padlója, a fürdőszoba padlója, és a WC-ülőke.

– Az őszi járványok idején lehetőleg ne fogjuk meg a mozgólépcső karfáját sem, a nagy forgalmú helyeken ezeket rengetegen megérintik, orrváladék, nyál és vér is található rajtuk.

– Fontos, hogy a munkahelyi kávéscsészénket elmossuk használat előtt, sose lehet tudni, ki használta, és ki hogyan mosogatta el.

– A kórokozók egyik kedvenc helye a munkahelyi íróasztal, 400-szor annyi baktérium található itt, mint egy átlagos WC-ülőkén. Talán itt is a legfertőzöttebb a billentyűzet és a telefonkagyló. Nem árt ezeket időnként fertőtlenítőszerrel lemosni.

– A nyilvános illemhelyek is kiváló búvóhelyei a náthát és influenzát hordozó kórokozóknak, ha tehetjük, használjuk valamelyik szélső fülkét, megfigyelések szerint ugyanis ezeket ritkábban használják az emberek, mint a középsőt. És természetesen mossunk kezet használat után.

– Tanítsuk meg a gyermeket, hogy – bármilyen szép dolog is a jószívűség – ne osztozzék a tízóraiján. Ha innivalót is csomagolunk a gyereknek, hűtsük le éjszakára, mert másnap frissebben tartja a tízórait, ezzel is megelőzhető a kórokozók szaporodása.

– Járványos időkben kerüljük a kézfogást is, mert az egyik főbűnös a nátha és influenza terjesztésében.

– A csókolózás a fokozott nyáltermelés miatt a fogszuvasodás megelőzésére ajánlott ugyan, de a náthát igen gyorsan meg lehet így kapni.

– A repülőutakon is hamar terjednek a kórokozók, bár a légszűrő rendszerek elvileg megakadályozzák azt, hogy a vírus a levegőben terjedjen, elég, ha az előttünk, mögöttünk vagy mellettünk ülő tüsszent vagy köhög egyet.

– Egy New York-i kórházban készült vizsgálat szerint az orvosok nyakkendőjén 8-szor annyi kórokozó tapad meg, mint például a biztonsági személyzetén.

– Óriási forgalma miatt veszélyforrás lehet a metró is, illetve a többi tömegközlekedési eszközök.

– A kórokozók több mint két órán át életképesek maradnak az olyan felületeken, m int a kilincsek. A legjobb módszer tehát a fertőzés elkerülésére, ha alaposan kezet mosunk WC-használat, étkezés, a szabadban való munka vagy játék, a kisállatok simogatása, vagy köhögés, tüsszentés és orrfújás után.

| nátha
2015-02-17 01:39:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop