Összehívták az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottságát

Kétnapos ülést kezd szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága, hogy megvitassa a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt szükséges intézkedéseket - közölte az ENSZ egyik szóvivője.

Ebola, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek11
A rendkívüli tanácskozás célja a javaslatok szerint kinyilvánítani, hogy a járvány nemzetközi aggodalomra okot adó vészhelyzetet teremtett az egészségügyi intézményrendszerben, s ennek megfelelő ideiglenes intézkedéseket javasolni a járvány nemzetközi terjedésének megfékezésére - tette hozzá.

"A WHO adatai szerint augusztus 1-jéig 1603 ebolás esetet regisztráltak Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, beleértve a négy országban bekövetkezett 887 halálos áldozatot" - mondta napi sajtótájékoztatóján Vannina Maestracci, a világszervezet helyettes szóvivője. Maestracci hozzátette, hogy július 31-én és augusztus 1-jén két nap alatt 163 új megbetegedést és 61 Ebola okozta halálesetet jelentettek.

Az amerikai kormány Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége közben Washingtonban bejelentette, szakértői missziót küld Nyugat-Afrikába, hogy segítséget nyújtson a térség országainak az Ebola-járvány elleni küzdelemben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint a mintegy 60 fősre tervezett amerikai misszióban az ügynökség munkatársai mellett a védelmi és az egészségügyi tárca, a különböző szociális szolgálatok, valamint a járványmegelőzésért felelős szövetségi központok szakemberei vesznek majd részt.

A washingtoni külügyminisztérium irányítása alá tartozó ügynökség emellett 5 millió dollárt különített el az Ebola-járvány elleni küzdelemre Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, s további 2,1 millió dollárt bocsát a WHO rendelkezésére, hogy a szervezet több mint 30 orvost és más szakembert küldhessen az érintett országokba.

A Sierra Leone-i elnöki hivatal kedden bejelentette: több száz katonát vezényelt az ebolás betegeket befogadó központokhoz, hogy betartassák az elkülönítésükre hozott intézkedéseket.

Egy elnöki tanácsadó magyarázata szerint az elővigyázatossági lépés azt szolgálja, hogy "elrettentsék a családtagokat és barátokat az ebolás betegek kórházakból való erőszakos, orvosi beleegyezés nélküli elszállításától, amire az ország több részében volt már példa, beleértve a fővárost is".

A közlemény nem tér ki arra, hogy hová vezényelnek katonákat, a betegeket elkülönítő karanténok többségét azonban az ország Guineával és Libériával határos keleti felében alakították ki.

Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i elnök augusztus 1-jén rendelt el egy sor rendkívüli intézkedést az esetek 60 százalékában halállal járó Ebola-járvány miatt, köztük a betegek szigorú elkülönítését és az egészségügyi dolgozók rendőri kíséretének biztosítását. Felhatalmazást adott továbbá a feltételezett betegek elszállítását lehetővé tevő házkutatásokra.

| Ebola, vírus, fertőzés
2014-08-07 14:53:02

Web Design & Development Prowebshop