Ebola - Egészséges a Libériából hazatért két magyar állampolgár

Nem merült fel az Ebola-fertőzés gyanúja annál a két magyar állampolgárnál, aki Libériából jött haza korábban, egyiküket maláriával kezelték a nyugat-afrikai országban - közölte Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Ebola, fertőzés, vírus, vírus | MTI Hírek11
Beszámolt arról, hogy a két magyar már kilenc napja itthon tartózkodik, tünetmentesek, jól vannak. Szabó Enikő hozzátette: sem esetükben, sem más okból nincs szükség járványügyi intézkedésekre.

A helyettes tisztifőorvos beszámolt arról, hogy egyikük még Libériában maláriával fertőződött meg, de ezt a betegségét azóta kikezelték, és már egészségesen érkezett Magyarországra. Kérdésre elmondta, valószínűleg azért kapta el a maláriát, mert nem szedte a megelőzésre szolgáló gyógyszereket.

A két magyart az őket foglalkoztató cég elővigyázatosságból rendelte haza, és sem a munkakörük, sem az ottani lakhatási körülményeik nem indokolták volna a hazahívásukat. "Olyan körülmények között dolgoztak és éltek, hogy nem is találkoztak ebolás beteggel vagy akár gyanús esettel" - mondta a helyettes tisztifőorvos.

Szabó Enikő kérdésre elmondta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint mintegy nyolcvan magyar tartózkodik az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokban, ők azonban olyan helyen élnek és dolgoznak, hogy nem indokolt a hazahívásuk.

A helyettes tisztifőorvos a sajtótájékoztatón a két magyarról nem közölt részleteket, sem azt, hogy melyik cégnél dolgoznak, sem azt, hogy hol laknak. Az MTI úgy tudja, hogy Fejér megyében laknak, egy háztartásban.

| Ebola, fertőzés, vírus
2014-08-16 00:04:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop