Meghalt egy kísérleti gyógyszerrel kezelt libériai beteg

Meghalt egy kísérleti gyógyszerrel kezelt libériai Ebola-fertőzött, a férfi egyike volt annak a három betegnek, akik ilyen kezelésben részesültek Afrikában - jelentette be hétfőn Lewis Brown, a nyugat-afrikai ország tájékoztatási minisztere.

Ebola, járvány, vírus, vírus | MTI Hírek11
"Abraham Borbor a javulás jeleit mutatta, hirtelen azonban rosszabbra fordult az állapota" - közölte a tárcavezető az AP amerikai hírügynökséggel. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a beteg vasárnap este vagy hétfőn vesztette-e életét.

A világon mindössze hat embert kezeltek eddig a ZMapp elnevezésű kísérleti szérummal, közülük hármat Libériában. Afrikában ők voltak az egyedüliek, akik ezt a gyógyszert kapták. A kísérleti szerrel kezelt másik két libériai fertőzött állapotáról nincsenek friss hírek, két amerikai ebolás beteget viszont nemrégiben kiengedtek a kórházból, miután a kezelés után gyógyultnak nyilvánították őket.

A gyógyszer hatékonysága egyelőre nem bizonyított. Egészségügyi szakértők mindenesetre rámutattak, hogy a két amerikai fertőzöttet egy atlantai kórházban kezelték, ahol öt szakorvos és huszonegy nővér felügyelte a gyógyulásukat; Nyugat-Afrikában ezzel szemben sok esetben még a legalapvetőbb orvosi felszerelések is hiányoznak.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezernégyszázan haltak meg az Ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

| Ebola, járvány, vírus
2014-08-26 08:51:04

Web Design & Development Prowebshop