Ebola - ENSZ: a 2004-es szökőárhoz és a haiti földrengéshez mérhető a járvány

Az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő szökőárhoz és a 2010-es nagy erejű haiti földrengéshez hasonló terhet ró a nemzetközi közösségre az ENSZ-főtitkár egyik helyettese szerint a nyugat-afrikai Ebola-járvány, amellyel kapcsolatban az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója kedden arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező két hétben jelentősen nőhet a megbetegedések száma.

Ebola, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek11
Közben a SIM USA elnevezésű amerikai jótékonysági szervezet közölte, hogy egy Libériában dolgozó orvosa elkapta a vírust. A szakember azonnal elkülönítette magát, amint észlelte a tüneteket, s később a szervezet egy monroviai táborába szállították, jelenleg ott lábadozik. Ő a második amerikai orvos, aki elkapta a kórt.

A járványról szólva Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes kedden azt mondta: ez az egyik legsúlyosabb egészségügyi válság, amellyel a világszervezetnek valaha meg kellett birkóznia. "A helyzet válságos, aggasztó, de felülkerekedünk rajta" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a járvány az érintett országok infrastruktúrájának és a világ szolidaritásának tesztje.

"A mostani járvány kiterjedtebb, összetettebb és komolyabb minden korábbinál az Ebola 40 éves történetében" - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója. Margaret Chan emlékeztetett arra, hogy a vírus most először ért el sűrűn lakott területeket, ami különösen megnehezíti a kór elleni harcot. Az Ebola terjedése globális fenyegetés, a világnak segítenie kell. szakemberekkel, felszereléssel vagy pénzzel - hangsúlyozta, ugyanakkor ő is azt mondta, hogy a mostani járvány leküzdhető és le is fogják küzdeni.

Az amerikai járványügyi központ igazgatója szerint ehhez azonban komoly erőfeszítésekre van szükség. Thomas Frieden nyugat-afrikai látogatása után nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a megbetegedések száma jelentősen nőhet az elkövetkező két hétben, a kormányokat pedig cselekvésre sürgette. A szakember megjegyezte, hogy a járvány veszélyezteti az érintett országok - elsősorban Libéria, Guinea és Sierra Leone -, valamint a velük szomszédos államok stabilitását. "Nem az jelenti a feladatot, hogy kitaláljuk, mit kell tenni, hanem az, hogy most azonnal cselekedjünk" - emelte ki.

Az amerikai elnök videoüzenetben sürgette a nyugat-afrikaiakat, hogy viseljenek kesztyűt és maszkot, ha ebolás beteget ápolnak vagy temetnek el. A Fehér Ház honlapján közzétett felvételen Barack Obama óvott a hagyományos temetési szertartásoktól, amelyek során hozzáérnek az Ebola-betegségben elhunytak testéhez. A vírus vér és más testnedvek útján fertőz, a temetési szertartások pedig nagyban hozzájárultak a mostani járvány terjedéséhez.

Március óta több mint 1500-an haltak meg a betegségben Nyugat-Afrikában.

| Ebola, vírus, fertőzés
2014-09-03 23:33:50

Web Design & Development Prowebshop