Ebola - A fertőzés kezelésének lehetőségeiről tanácskoznak a szakemberek Genfben

Az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérének felhasználását is megvitatják mint lehetséges kísérleti kezelési módszert azon a csütörtökön kezdődött genfi tanácskozáson, amelyre az Egészségügyi Világszervezet mintegy 200 szakembert hívott meg, hogy véleményt cseréljenek a nyugat-afrikai Ebola-járvány feltartóztatására bevethető leghatékonyabb gyógymódokról.

Ebola, vírus, fertőzés, kezelés, vírus | MTI Hírek11
Számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer hatását sem vizsgálták emberek esetében, csupán az Egyesült Államokban kezdődött meg ezen a héten egy vakcina klinika vizsgálata.

Sok figyelem irányult az elmúlt napokban a MAPP kaliforniai gyógyszercég ZMapp nevű gyógyszerére, amellyel hét Ebola-fertőzött beteget kezeltek, körülük azonban kettő meghalt. A gyógyszercég korlátozott készletei kifogytak, és a fejlesztő bejelentette, hogy hónapok kellenek ahhoz, hogy újabb kisebb mennyiséget elkészítsenek.

Ellenben a WHO vérhálózata, a vérellátók nemzetközi csoportja a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi afrikai Ebola-járványoknak több ezer túlélője van, akiknek vérét fel lehetne használni a betegek kezeléséhez. A csoport azt javasolta, hogy vegyék fontolóra ezen emberek vérének felhasználást kísérleti terápiához, és végezzenek klinikai próbákat.

Számos szakember úgy véli, hogy az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérében lévő antitestek segíthetnek a halálos betegséggel megfertőzötteknek legyőzni a kórt. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen. Az immunrendszer aktiválódik, ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetet.
Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi.

Peter Piot, a Higiéniai és Trópusi Orvostudomány Londoni Iskolájának igazgatója, az Ebola-vírus egyik felfedezője szerint létfontosságú kideríteni azt, hogy hatékony-e a gyógyultak vérének felhasználása gyógyászati célra. "Nagyon remélem, hogy ez lesz az utolsó Ebola-járvány, amikor nincs más gyógymód a kezünkben csak a karantén és a páciensek gondos ápolása" - tette hozzá.

Szakemberek szerint össze lehetne gyűjteni a vért a korábbi járványok túlélőitől és felhasználni a betegek kezeléséhez, vagy az is lehetséges, hogy egy túlélő egy adott betegnek adományoz véréből. Mindkét módozat esetében szükség van a vér vizsgálatára, hogy kiszűrjék például a HIV-vírus vagy a malária jelenlétét.

A múltban már alkalmazták - vegyes eredményekkel - a túlélők vérének felhasználását az Ebola-, a madárinfluenza-vírus vagy a lépfene ellen, amikor az orvosoknak nem volt más gyógymódjuk a kezelésre.

A WHO szerint már több mint 1900 halálos áldozatot követelt március óta a nyugat-afrikai Ebola-járvány. A legfrissebb jelentés szerint 3500 megbetegedést erősítettek meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. A WHO a múlt héten közölte, hogy még legalább húszezer esettel számolnak addig, amíg a szakemberek képesek lesznek megfékezni a járványt.

| Ebola, vírus, fertőzés, kezelés
2014-09-04 22:24:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop