Gyógyultan kiengedték a kórházból az egyetlen szenegáli Ebola-fertőzöttet

Gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból az egyetlen szenegáli Ebola-fertőzöttet - közölte szerdán egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő.

Ebola, vírus, fertőzés, vírus | MTI Hírek11
A 21 éves egyetemistát, aki a szomszédos Guineából érkezett, augusztusban szállították a főváros, Dakar egyik kórházába.

"Pénteken és 48 órával később is vérvizsgálatot végeztünk, mindkettőnek negatív lett az eredménye. Ez nagyon jó hír a beteg és az ország számára is" - mondta Papa Amadou Diack, az egészségügyi minisztérium illetékese.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden arról számolt be, hogy még két Ebola-gyanús esetet vizsgálnak Szenegálban, azonban egyelőre egyik páciensnél sem igazolt a kór megléte. A rettegett betegség Szenegálban való megjelenése újabb aggodalmat keltett, mivel az Atlanti-óceán partján fekvő ország a nyugat-afrikai régió legfontosabb közlekedési- és szállítási csomópontja, ahonnan a járvány könnyen továbbterjedhet.

Hivatalos adatok szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírustól eddig 4293 ember lett beteg.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed.

A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

| Ebola, vírus, fertőzés
2014-09-10 23:22:57

Web Design & Development Prowebshop