WHO: novemberre 20 ezernél több Ebola-fertőzött lehet

Húszezernél is többen lehetnek az Ebola-vírussal fertőzöttek november elejére, ha nem történnek lépések a nyugat-afrikai járvány megfékezése érdekében - figyelmeztetett kedden közzétett tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ebola, vírus, fertőzés, járvány, vírus | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Amennyiben nem változik a helyzet, november elején 9939 fertőzéses eset lesz Libériában, 5925 Guineában és 5063 Sierra Leonéban a jelentést készítő szakértők szerint. Az intézkedések drasztikus javítása híján hetente nem százak, hanem ezrek fognak megbetegedni és meghalni a vírustól - teszik hozzá, kiemelve, hogy a megfertőzöttek halálozási aránya már 70,8 százalék. Ha semmi sem történik, az Ebola évekre megtelepedhet a nyugat-afrikai térségben - vélik a szakértők.

Az ENSZ a múlt héten azt jelezte, hogy 20 ezer fertőzöttre számít az év végéig. A járvány terjedésének gyors üteme azonban borúlátóbbá tette a tudósokat, akik az ellenintézkedések gyors szigorítását szorgalmazzák, főként az esetek korai felderítése terén. A WHO legutóbbi, hétfőn közreadott mérlege szerint az Ebola-vírusnak több mint 2800 halottja van már idén Nyugat-Afrikában, elsősorban Libériában, Guineában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, majd Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt.

Ennek ellenére néhány jel arra mutat, hogy megfékezhető a járvány. A Kongói Demokratikus Köztársaság tisztségviselői kedden megerősítették, hogy - legalábbis egyelőre - sikerült megállítaniuk a betegség terjedését a közép-afrikai országban, és tíz napja nem regisztráltak újabb fertőzéseket.

Egy nappal korábban a WHO közölte, hogy Szenegálban és Nigériában sikerült nagyjából megállítani az Ebola-vírus terjedését. Az utóbbi napokban nem jelentettek újabb halálesetet Guineában sem, Sierra Leonéban viszont négy, Libériában pedig harminckilenc újabb áldozatról tudni.

Antonio Vigilante, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője kedden közölte, hogy az Ebola-járványtól leginkább sújtott Libériában hiányzik a megfelelő felszereltség és a jól képzett szakemberek. Hozzátette, hogy 40 ezer egészségügyi alkalmazottra, valamint kétezer kórházi ágyra lenne szükség, de jelenleg mindössze 350-400 fekvőhely áll rendelkezésre a nyugat-afrikai országban.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

| Ebola, vírus, fertőzés, járvány
2014-09-23 23:46:01

Web Design & Development Prowebshop