Először tesztelik Afrikában embereken az Ebola-vírus elleni oltást

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett tesztek után Afrikában elkezdték embereken kipróbálni az Ebola-vírus elleni oltást.

Ebola, vírus, oltás, vírus | MTI Hírek11
Mali három egészségügyi dolgozójának adták be elsőként az Amerikában kifejlesztett szérumot, pénteken további két személy kapja meg. A tesztszemélyek nevét nem hozták nyilvánosságra, de egyikük, egy 37 éves gyermekorvos elmondta: reméli, az oltással immunitást szerez a betegséggel szemben, hogy segíthesse pácienseit, ha az Ebola eléri az országát.

A szer hatásáról és biztonságáról szóló első információk november végére várhatók - mondta el Samba Sow, a bamakói oltóanyag-központ vezetője csütörtökön.

Maliban összesen 40 önkéntes vállalkozott a szer kipróbálására, emellett a nyugat-afrikai Gambiában is végezni fognak teszteket. Ezekben az országokban nem számoltak be ebolás esetekről, Libériában, Sierra Leonéban és Guineában viszont eddig már több mint nyolcezer fertőzöttet regisztráltak. A szakértők szerint azonban a nyilvánosságra nem hozott esetek száma lényegesen magasabb lehet.

Az oltóanyagot az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID), a Maryland állambeli Bethesdában fejlesztették ki. Az oltás azt a célt szolgálja, hogy az emberi szervezetet Ebola-antitestek termelésére ösztönözze. Az emberi immunrendszer az antitestek segítségével veszi fel a harcot a vírusokkal. A szakemberek szerint a kísérleti vakcina nem tartalmaz semmilyen fertőző anyagot és nem vált ki Ebola-fertőzést.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.
| ebola, vírus, oltás
2014-10-10 23:51:54

Web Design & Development Prowebshop