Megszigorítják az Ebola-fertőzés elleni óvintézkedéseket az amerikai kórházakban

Az ebolafertőzést elkapó ápolónő esete azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban újra kell gondolni a vírus elleni védekezést és hogy ezen a területen meg kell kettőzni erőfeszítéseket - jelentette ki hétfőn Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója.

Ebola, vírus, fertőzés, járvány, vírus | MTI Hírek11 | Pogár, D.
Az igazgató elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen személy is megfertőződjön. Barack Obama elnök az Ebola-vírus miatt hétfőn tanácskozásra hívta össze kabinetjét.

Frieden szerint az ebolával kezelt dallasi ápolónő - akit hétfőn több amerikai sajtóorgánum a 26 éves Nina Phamként azonosított - állapota stabil. Az igazgató elmondta, hogy megfertőződésének okát még mindig keresik.

A nő, aki elsőként fertőződött meg ebolával az Egyesült Államok területén, a kórba a múlt héten belehalt libériai Thomas Eric Duncant ápolta. Viselt védőfelszerelést, de a jelek szerint megsértette az elővigyázatossági előírásokat.

Thomas Frieden bocsánatot kért, amiért úgy tűnhetett, hogy vasárnap a ápolónőt tette felelőssé a megfertőződéséért. Több bírálója kifogásolta, hogy a kórházak személyzetét nem készítették fel elég alaposan a járvánnyal kapcsolatban.

A dallasi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem fogják elpusztítani az amerikai ápolónő kutyáját, mint azt a múlt héten Spanyolországban tették spanyol kolléganője, Teresa Romero Ramos kedvencével, Excaliburral. Nina Phamnak egy Cavalier King Charles spánielje van. Az amerikai nő kutyáját megfigyelés alá helyezik - ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint nem világos, hogy a vírus hogyan viselkedik egy ilyen állat szervezetében.

Buddy Caldwell, Lousiana főügyésze bejelentette: nem engedélyezi, hogy egy, az állama területén található, veszélyes hulladék tárolására szakosodott szeméttelepre szállítsák a Duncan elégetett személyes tárgyai után megmaradt hamut. Az ebolában elhunyt férfi személyes tárgyait pénteken tüzelték el a texasi Port Arthurban és maradványokat egy louisianai hulladéklerakóba szállították volna, ám Dawell kijelentette, hogy a túl sok ismeretlen tényező miatt veszélyes lenne a hamut államhatárokon átutaztatni. (A CDC szerint egyébként tűz elpusztítja az Ebola-vírust.)

A The Wall Street Journal hétfő száma szerint az ebolában elhunyt libériai családok 40-50 dollárnak megfelelő összegért vesztegetik meg a helyi egészségügyi tisztségviselőket, hogy hivatalosan ne a járványt tüntetessék fel haláloknak. Az elhunytak így a helyi szokásoknak megfelelő, "normális" temetési szertartásban részesülhetnek: a közszemlére kitett, lefürdetett halottat akár napokig simogathatják-csókolgathatják a hozzátartozók. A nyugat-afrikai országban a holtestek jelentik a kór terjedésének első számú forrását.

| Ebola, vírus, fertőzés, járvány
2014-10-14 16:50:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop