Obama: az amerikai kormány komolyan veszi az Ebolajárvány megfékezését

Rendkívül csekély annak valószínűsége, hogy komoly ebolajárvány törjön ki az Egyesült Államokban, de az amerikai kormány nagyon komolyan veszi a kór megfékezését - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama elnök, miután kormányának tagjaival a kórral kapcsolatos teendőkről tanácskozott. John Boehner, a képviselőház republikánus vezetője azt sürgette, hogy az elnök fontolja meg a beutazások ideiglenes tilalmának elrendelését azokból az afrikai országokból, amelyeket leginkább sújt a járvány.

Az elnök váratlanul elhalasztotta szerdára betervezett adománygyűjtő vidéki kampányútját New Jersey-ben és Connecticutban, miután kiderült, hogy két ápolónő is megfertőződött a Dallasban a múlt héten meghalt libériai ebolás betegtől. Obama később úgy döntött, hogy két csütörtöki programra sem megy el. Egy Rhode Island-i és egy New York-i látogatásról van szó, amelyek szintén kampánycélokat szolgáltak volna.

"Az elnök a Fehér Házban marad, hogy a szerdai kormányülés fényében személyesen nyomon követhesse az ebola elleni fellépéssel kapcsolatos fejleményeket" - áll az elnöki hivatal közleményében.

Obama közölte: arra utasította az országos járványügyi hatóságot (CDC), hogy állítson fel a rendőrségi kommandókhoz hasonlóan gyorsan bevethető egységeket, amelyek ebolás fertőzés esetén el tudnak utazni az Egyesült Államok bármely kórházába, hogy ott szakmai segítséget nyújtsanak a betegellátásban és a rendkívüli közegészségügyi elővigyázatossági előírások betartásában.

Elmondta, hogy a kormány illetékesei feltárják mindazokat a problémákat, amelyek a fertőzést az országba behurcoló Thomas Eric Duncan ügyében mutatkoztak meg, és mindent megtesznek azért, hogy ilyenek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Az elnök szerint folyamatos a szövetségi kormány kapcsolata a dallasi polgármesterrel és a texasi kormányzóval annak érdekében, hogy minden beteg megfelelő ellátásban részesüljön.

Barack Obama elmondta, hogy folytatódik a veszélyeztetett dallasi egészségügyi dolgozók megfigyelése, csakúgy, mint az országba érkező utasok szűrése, valamint a közvélemény folyamatos tájékoztatása.

Ugyanakkor rámutatott: csak akkor lehet a komoly járványt megakadályozni az Egyesült Államokban, ha sikerül megfékezni a kórt Nyugat-Afrikában. Szerinte éppen ezért az erre fordított összegeket nem jótékonyságnak, hanem az amerikai egészségügybe való befektetésnek kell tekinteni.

Kitért arra is, hogy a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések fokozásában egyezett meg Japán, Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia vezetőivel.

John Boehner Obama beszédének elhangzását követően adott ki közleményt a témáról. Ebben úgy vélte, hogy "szaporodnak a légi utazási rendszer biztonságára vonatkozó kételyek", és az elnöknek ezek eloszlatására alkalmas intézkedéseket kell hoznia. Ezek között említette a beutazások ideiglenes tilalmát.

Hasonlóképpen vélekedett a belbiztonsági bizottság elnöke és több más republikánus képviselő az illetékes amerikai miniszterekhez írt közös levelében. Arra az álláspontra helyezkedtek, hogy átmenetileg vízumtilalmat kellene bevezetni a Libériából, Guineából és Sierra Leonéból utazni szándékozók számára.

| Ebola, vírus, fertőzés, járvány, Obama, ebolajárvány
2014-10-16 22:31:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop