Ebola - Bírálta az Európai Uniót az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet

Késlekedéssel vádolta az Európai Uniót az ebolajárvány elleni harcban az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet egyik magas rangú képviselője.

Ebola, vírus, járvány, Európa, vírus | MTI Hírek11
Tankred Stöbe, a nemzetközi szervezet német szekciójának vezetője egy pénteki lapinterjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy korábbi és határozottabb fellépésre lett volna szükség. Stöbe szerint határozottabb és korábbi cselekvéssel a járvány terjedését korlátok közé lehetett volna szorítani.

A német szekcióvezető bírálta az Egészségügyi Világszervezetet is. Az interjúban azt állította, hogy az Orvosok Határok Nélkül már márciusban felhívta a figyelmet az ebolavírus terjedésének veszélyeire. Szerinte a világszervezet is késve reagált.

Tankred Stöbe a legveszélyeztetettebb országok között Libériát, Guineát és Sierra Leonét említette. Hangsúlyozta, hogy elsősorban ezekben az országokban trópusi betegségekre kiképzett orvosokra és ápolókra, valamint több kórházi ágyra lenne szükség. Úgy vélte, hogy az ebola elleni oltóanyagok, illetve gyógyszerek kutatásába is több pénzt kellene invesztálni.

A német szekcióvezető szervezete nevében felszólította az Európai Unió tagállamait arra, hogy amerikai mintára küldjenek katonákat Afrikába az ebola elleni védekezés segítésére. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön engedélyezte, hogy a Pentagon mozgósítsa a tartalékosokat és a Nemzeti Gárdát az ebolával szembeni nyugat-afrikai fellépés támogatására. Washington a napokban határozta el, hogy legfeljebb 4000 katonát küldhetnek a vírus által leginkább sújtott afrikai országokba. A katonák feladata, hogy közreműködjenek kezelési központok létesítésében, valamint helyi egészségügyi szakértők kiképzésében.

"A járvány elleni harcban minden kapacitásra szükség van, beleértve a hadsereget is" - hangoztatta Tankred Stöbe.

Csütörtökön Brüsszelben tárgyaltak az Európai Unió tagállamainak egészségügyi miniszterei. A miniszterek - mint azt Tonio Borg egészségügyi uniós biztos közölte - megállapodtak abban, hogy felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az ebola által sújtott afrikai országokból távozó utasok esetében alkalmaznak. Ezen kívül szükségesnek nevezték a járványnak kitett országokból érkezők által kitöltendő kérdőívek tartalmának összehangolását is.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta más országokra is átterjedt Nyugat-Afrikában. Az eddigi halálos áldozatok számát mintegy 4500-ra becsülik.
| Ebola, vírus, járvány, Európa
2014-10-19 08:48:30

Web Design & Development Prowebshop