Uniós koordinátor hangolja majd össze a tagállamok ebolajárvány elleni lépéseit

Az Európai Unió külügyminiszterei egyetértenek abban, hogy a tagállamok ebolajárvány elleni erőfeszítéseit, felajánlásait összehangolandó egy közös uniós koordinátort nevezzenek ki - közölte a tárcavezetők tanácskozását követően Laurent Fabius francia külügyminiszter.

"Az elkövetkező napokban a személyt is megnevezzük" - jelentette ki Fabius.

A leendő koordinátor Brüsszelben, az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központjában dolgozik majd.

Mindazonáltal sem a zárónyilatkozat, sem a tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nem erősítette meg, hogy erről valóban megállapodtak. Mint mondta: sok mindenről szó esett, abban értett egyet mindenki, hogy gyorsan kell cselekedni, de a kinevezendő személyről, illetve a feladatköréről egyelőre nem született végleges döntés.

A francia külügyminiszter szerint a halálos áldozatok számának "exponenciális" emelkedése súlyos aggodalomra ad okot.

Nevének elhallgatását kérve egy diplomata korábban úgy nyilatkozott, hogy bár az Európai Unió jogkörei egészségügyi kérdésekben, így a járványellenes fellépés terén is meglehetősen korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között. Mint fogalmazott: a félelem jó szervező erő, miután "mindenkin úrrá lesz".

A diplomata arra is kitért, hogy a három legsúlyosabban érintett országot orvosokkal és felszereléssel kell a leginkább segíteni, valamint - miután Nigériában, úgy tűnik, sikerül megfékezni a kór terjedését - rámutatott arra is, hogy Sierra Leonéban és Libériában az is jelentős probléma, hogy az állam nem képes ellátni feladatait ezen a téren, és sok esetben már az embereknek segíteni akaró orvosok és önkéntesek testi épségét is védeni kell.

A tanácskozás zárónyilatkozata szerint az Európai Unió úgy ítéli meg, hogy összehangoltabb, egységes fellépésre van szükség a kór terjedése ellen, az érintett országoknak pedig minden szükséges segítséget meg kell adni.

| Ebola, vírus, fertőzés, járvány, unió
2014-10-20 20:31:00

Web Design & Development Prowebshop