Újabb ebolamegbetegedést jelentették Maliból

Újabb ebolás esetet jelentették Maliból, ahol októberben egy kétéves kislány halt bele a kórba.

Ebola, járvány, fertőzés | MTI Hírek11
Mahamodu Camara, a nyugat-afrikai ország tájékoztatási minisztere a Twitter közösségi portálon bejelentette, hogy óvintézkedéseket hoztak, részleteket azonban nem közölt. Szakemberek és diplomáciai források szerint a mostani eset független az elsőtől. A klinikát, ahonnan a megbetegedést jelentették, rendőrök őrzik, az intézmény karantén alatt van.

A Maliban regisztrált második beteg egy ápoló, aki kapcsolatba került egy guineai férfival. A beteg október végén elhunyt a most karantén alá vett bamakói Pasteur Klinikán. A guineai férfit, akiről úgy vélik, hogy ebolás lehetett, illetékesek szerint nem szűrték a vírusra Maliban, holttestét pedig a megfelelő óvintézkedések nélkül küldték haza. Az ebola a halál beállta után még három napig fertőz.

Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi forrás szerint már az ápoló is halott - a vizsgálatok kimutatták, hogy ebolás volt -, egy orvos pedig megfertőződött, őt elkülönítették. A kormány egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást e tekintetben.

Mali a térség hatodik állama, ahol megjelent az ebola. A kétéves kislány halála óta nem regisztráltak újabb esetet, s elvileg azon 108 ember elkülönítése is véget ért vagy ér a héten, akiket azért helyeztek megfigyelés alá, mert érintkeztek a gyermekkel.

Malinak 800 kilométer hosszú közös határa van Gunieával, amelyet Libériával és Sierra Leonéval együtt a leginkább sújt a mostani járvány. A betegségben eddig hozzávetőleg ötezren haltak meg idén.

| ebola, járvány, fertőzés
2014-11-12 23:04:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop