Új védőoltást és gyógyszereket próbálnak ki az ebolavírus ellen

Az ebola vírus ellen védő új, kísérleti vakcina tesztjeit kezdik meg az Oxfordi Egyetem orvosai január végén, amikor 72 egészséges felnőtt önkéntest fognak beoltani. Libériában és Guineában vírusellenes gyógyszerek klinikai próbái folynak.

A 18-50 éves résztvevők lesznek az első emberek, akik az új ebola elleni oltást megkapják - írta keddi közleményében az Oxfordi Egyetem. Az oltóanyag a kutatók szerint nem tartalmaz szaporodásra képes vírust, így nem fertőzheti meg az önkénteseket.

A majmokkal végzett korábbi kutatások kimutatták, hogy a két hónap különbséggel beadott egy-egy adag vakcina tökéletes védelmet nyújtott az ebola Kikwit Zaire nevű változata ellen.

"Egy hónap alatt az összes résztvevőt immunizálni szeretnénk. A tesztekkel azt vizsgáljuk, mennyire biztonságos az oltóanyag" - mondta Matthew Snape, a kutatás vezetője.

A vakcinát fejlesztő amerikai Johnson and Johnson kedden közölte, hogy 400 ezer résztvevő számára elegendő adagot állított elő a klinikai próbákra, amelyek később nagy méretekben is elkezdődnek az Egyesült Államokban és több nyugat-afrikai országban. Kétmillió adagok kívánnak gyártani 2015-ben.

Már két másik vakcina jelölttel folynak kísérletek a világban, a J&J azonban azt állítja, készítménye "újszerű megközelítést alkalmaz".

Libéria fővárosa, Monrovia egyik nagy egészségügyi központjában a brincidofovir nevű, más vírusos megbetegedések gyógyítására használt szert tesztelik, alkalmas-e az ebola okozta vérzéses láz kezelésére. Az ELWA 3 központot az Orvosok Határok Nélkül szervezet működteti.

A számos vírus ellen kifejlesztett brincidofovirt alkalmazzák többek között a csontvelő-átültetésen áteső pácienseket megfertőző kórokozó ellen.

A jótékonysági szervezet ELWA 3 központjában minden új, vérvizsgálattal diagnosztizált ebola fertőzöttnek felajánlják az új szer vizsgálatában való részvételt - közölték az orvosok. Azok a páciensek, akik úgy döntenek, hogy nem vesznek részt a kutatásban, a szokásos kezelést kapják.

Jake Dunning, az Oxfordi Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője elmondta: a gyógyszer laboratóriumi tesztekben hatásosnak bizonyult az ebola által megfertőzött sejtekkel szemben.

Guineában két ebola központban kezdték el a japán Fujifilm gyógyszercége által fejlesztett favipavir influenza elleni szer kipróbálását.

A Nzerekore központot működtető Alliance for International Medical Action szervezet munkatársa, Isabelle Defourny reméli, a kezelés a halálozási arányt 60 százalékra szorítja le.

A 2014-ben Nyugat-Afrikában kitört ebola járvány több mint 8000 ember halálát okozta eddig. Engedélyezett védőoltás vagy gyógyszer nincs a kórokozó ellen.

| ebola, ebolavírus, védőoltás
2015-01-09 17:35:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop