WHO: nőtt az új ebolamegbetegedések száma Guineában és Sierra Leonéban

A múlt héten nőtt az új ebolás megbetegedések száma Guineában és Sierra Leonéban, Libériából azonban tavaly május óta most először nem jelentettek új esetet - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett helyzetértékelésből.

Ebola, fertőzés, járvány | MTI Hírek12
A jelentés szerint az előző héten 132 új megbetegedést jelentettek Guineában és Sierra Leonéban, 34-gyel többet, mint egy héttel korábban. Guineában az előző héten 51 megbetegedést regisztráltak, az áldozatok feléről csak a haláluk után derült ki, hogy ebolafertőzöttek. A szóban forgó időszakban Sierra Leonéban 81 új esetet jelentettek, ebből 26-ot az ország fővárosában, Freetownban.

A szervezet arról számolt be, hogy néhány közösség továbbra is elrejti a betegeket, és titokban temeti el a halálos áldozatokat, annak ellenére, hogy a hagyományos gyászszertartási rítusok elvégzése közben - például a holttestek lemosásakor és előkészítésekor - rendkívül magas a fertőzés veszélye. Guineában és Sierra Leonéban tizenhat ilyen temetésről szereztek tudomást a hatóságok a múlt héten.

A libériai hatóságok eközben bejelentették, hogy csütörtökön gyógyultnak nyilvánították és hazaengedték a kórházból az ebolavírussal fertőzött utolsó ismert beteget is. Az 58 éves angoltanár, akit az utóbbi hetekben Monrovia egyik kórházában kezeltek, elengedésekor azt mondta, hogy most ő "a világ egyik legboldogabb embere".

Egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő megerősítette, hogy nem tudnak több ebolás betegről Libériában. Ahhoz, hogy egy országot ebolamentesnek nyilvánítsanak, 42 napnak - a lappangási idő kétszeresének - kell eltelnie újabb beteg jelentkezése nélkül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ebolajárvány 2013. decemberi kitörése óta 9589-en haltak bele a betegségbe Afrikában, nagyrészt a kontinens három nyugati országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A fertőzöttek száma 23,7 ezerre tehető.

| ebola, fertőzés, járvány
2015-03-06 17:20:32
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop